Україна натякнула ООН, що час позбавити Росію права вето (ЗАЯВА)

Щойно Верховна Рада України прийняла звернення до ООН. Текст заяви виклала депутат Ганна Гопко

Дипломатичною мовою в заяві натякається, що час би "оновити" склад Ради Безпеки ООН, а то дехто зловживає правом вето.

ЗАЯВА

Верховної Ради України з приводу 70-річчя Організації Об’єднаних Націй
та членства України в ООН

***

2015-го року світове співтовариство відзначає 70-річчя Організації Об’єднаних Націй.

Верховна Рада України позитивно оцінює шлях, який пройшла ООН за 70 років свого існування, перетворившись на єдину у світі універсальну міжнародну організацію як за складом держав-членів, який з 1945 року збільшився на понад 140 країн, так і за напрямами діяльності.
Без ООН сьогодні неможливо уявити поступ у жодній життєво важливій для людства царині. Особливо вагомим є внесок Універсальної Організації в галузях деколонізації; підтримання міжнародного миру та безпеки, насамперед на Африканському континенті; глобального роззброєння та нерозповсюдження зброї масового знищення; протидії тероризму та насильницькому екстремізму; заохочення та захисту прав людини; гендерної рівності; забезпечення сталого розвитку; попередження та подолання наслідків кліматичних змін; боротьби з бідністю; подолання найнебезпечніших інфекційних хвороб і пандемій, таких як ВІЛ/СНІД, туберкульоз, Ебола тощо.

Подією історичного значення стане схвалення світовими лідерами під час 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Цілей сталого розвитку на період після 2015 року, що прийдуть на заміну Цілям розвитку Тисячоліття та стануть дорожньою картою гармонійного та збалансованого розвитку людства до 2030 року.

Верховна Рада пишається роллю України як однієї з держав-засновниць Організації Об’єднаних Націй, яка 70 років тому на Установчій конференції в Сан-Франциско очолювала процес розробки Цілей і Принципів Статуту ООН. Йдеться передовсім про такі підвалини Статуту ООН та сучасного світоустрою, як розвиток дружніх і добросусідських відносин між націями на основі принципу верховенства міжнародного права, суверенна рівність держав, утримання в міжнародних відносинах від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, мирне врегулювання міжнародних спорів.

Розв'язання військової агресії проти України з боку постійного члена Ради Безпеки ООН – Російської Федерації – шляхом незаконної окупації Автономної Республіки Крим, ведення війни на Донбасі із застосуванням регулярних військ і підтримки терористів є брутальним порушенням згаданих Цілей та Принципів Організації і викликає обурення членів ООН.

У зв'язку з цією агресією 27 березня 2014 року Генеральна Асамблея ООН у резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України» звернула увагу на порушення Росією засадничих Цілей та Принципів Організації
Верховна Рада України висловлює надію, що в цей ювілейний для ООН рік її держави-члени докладуть колективних зусиль задля відновлення неухильної поваги до Цілей та Принципів ООН та припинення порушень її Статуту.

Закликаємо держави-члени ООН вжити всіх можливих заходів для припинення агресії Російської Федерації проти України, що є однією з передумов збереження світоустрою, заснованого на Цілях і Принципах ООН. У цьому світлі Верховна Рада України нагадує про схвалене нею 17 березня 2015 року звернення Президента України до Ради Безпеки та Генерального секретаря ООН про розгортання на території нашої держави міжнародної операції ООН з підтримання миру та безпеки.

Верховна Рада України вважає за необхідне використати 70-річний ювілей Організації з метою впровадження в ООН важливих реформ, покликаних підвищити ефективність її діяльності у всіх ключових для людства галузях. Відданість України реформуванню ООН було доведено під час очолювання 52-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН видатним українським дипломатом, народним депутатом України ІІІ-V скликань Геннадієм Удовенком.

Пріоритетна увага у цьому процесі має бути надана модернізації Ради Безпеки ООН – як розширенню її членського складу, так і вдосконаленню методів роботи Ради.

Ситуація, за якої Росія двічі зловжила застосуванням права вето під час розгляду Радою Безпеки ООН наслідків своєї агресії проти України, є переконливим доказом нагальності реформування інституту вето з метою недопущення його зловживанням для прикриття злочину агресії з боку постійного члена Ради Безпеки ООН. Верховна Рада України вітає та підтримує міжнародні ініціативи, що відповідають вказаній меті та спрямовані на поетапне обмеження права вето з його подальшим повним скасуванням.

Вважаємо, що оновлення потребує також членський склад Ради Безпеки ООН, який має віддзеркалювати реалії 21-го століття шляхом розширення представництва країн Африки, Азії та Латинської Америки, а також обов’язкового включення додаткового непостійного місця для країн Східноєвропейської групи.

Верховна Рада України відзначає важливе значення для майбутнього ООН обрання 2016-го року наступного Генерального секретаря Організації.

Висловлюємо переконання, що головними критеріями при відборі кандидатів на цю високу посаду мають бути їх професійні якості та відданість безкомпромісному відстоюванню повного та безумовного виконання Цілей і Принципів ООН. Відзначаємо, що за всю історію існування ООН Східноєвропейська група єдина з існуючих в ООН регіональних груп жодного разу не була представлена на посаді Генерального секретаря Організації.

З нагоди 70-річчя ООН підтверджуємо безумовну відданість та готовність України і надалі робити вагомий внесок у виконання викарбуваного в Статуті ООН завдання із порятунку прийдешніх поколінь від лихоліть війни. Переконані, що досягнення вказаної мети буде наріжним каменем непостійного членства України в Раді Безпеки ООН у разі обрання нашої держави до складу цього органу на період 2016-2017 років.

Верховна Рада України закликає держави-члени ООН підтримати кандидатуру України на виборах до Ради Безпеки ООН , що відбудуться 15 жовтня 2015 року. За 70-літню історію ООН Україна вже тричі виправдовувала довіру Організації в якості непостійного члена Ради Безпеки, в тому числі і за роки відновленої державної Незалежності у 2000-2001 роках.

У той час, коли за 25 років свого членства в ООН Російська Федерація розв’язала і підживлює декілька вогнищ дестабілізації своїх сусідів, Україна – одна з держав-засновниць ООН – підтверджує свою відданість Організації Об’єднаних Націй як стрижневому елементу сучасної світової архітектури безпеки.

У ювілейний для ООН рік висловлюємо переконання в успішному майбутньому Організації, яке є можливим лише за умови універсальної та справжньої відданості всіх її держав-членів Статуту ООН, неухильному дотриманню його духу та букви.

оон війна україна росія

Знак гривні
Знак гривні