Номінанти на премію Дарвіна: три десантники з кавуном пішли у Крим

Українська сторона не згодна із затриманням ФСБ Росії українських військових на адміністративному кордоні Криму, заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

"Зараз наше головне завдання - зробити все, щоб хлопців повернути. Вони туди не переходили, вони не хотіли туди цілеспрямовано переходити, нібито щось порушувати, здаватися, ставати заручниками", - сказав він агенції "Інтерфакс-Україна".

Раніше російські прикордонники підтвердили інформацію про затримання трьох бійців 79-ї миколаївської бригади, яких підозрюють у "незаконному перетині державного кордону РФ".

За версією ФСБ Росії, українські солдати нібито з власної ініціативи вирішили "поспілкуватися з російськими морськими піхотинцями".

Інцидент стався на технологічній дамбі через озеро Сиваш.

Російська сторона заявляє, що солдати ЗСУ пішли "брататися" з морськими піхотинцями РФ.

"Військовослужбовці з України повідомили, що рішення поспілкуватися з російськими морськими піхотинцями, яких вони неодноразово бачили на іншому березі Сивашу, виникло у них напередодні під час вживання алкогольних напоїв. Наступного ранку українські десантники взяли із собою кавун, шматок сала і спиртне та пішли брататися", - йдеться у повідомленні.

Служба безпеки України перевіряє цю версію.

"Мета цієї інформаційної операції - показати, як у нас все не так, як у них. Але є закон права власності, і за цим законом Крим - це наша територія", - наголосив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Напередодні у Генштабі Збройних сил України повідомили, що троє українських військовослужбовців зникли на адміністративному кордоні з окупованим Росією Кримом.

Слідство встановило, що в ніч на 5 вересня бійці після чергування на спостережному пункті переодягнулися в цивільний одяг та пішли купатися до дамби поблизу з територією півострова.

"Як згодом з'ясувалося, уночі у цей район під'їжджали 2 автомобілі (УАЗ та УРАЛ) зі сторони незаконно окупованої території АР Крим та, можливо, незаконно затримали наших військовослужбовців", - ідеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Там додають, що зброя, набої та документи військовослужбовців залишилися в розташуванні підрозділу. Додзвонитися до зниклих їхнє керівництво не змогло.

Російська сторона стверджує, що українських військових притягнуть до адміністративної відповідальності "за порушення режиму державного кордону" і передадуть прикордонним органам України.

армія крим курйоз події

Знак гривні
Знак гривні