Криза з мігрантами в ЄС: хто, звідки, куди, кудою (ІНФОГРАФІКА)

Цього року в Європі безпрецедентно побільшало прохань про притулок. У двох країнах - Німеччині та Угорщині - зараз число прохачів більше, ніж за цілий 2014 рік. Загалом у країнах ЄС 438 000 біженців попросили про притулок станом на кінець липня. Для порівняння, за весь 2014 рік таких прохань було 571 000.

BBC

Багато людей при цьому гине. Фото трирічного хлопчика, якого вимило морем на береги Туреччини, сколихнуло Європу.

Згідно з даними УВКБ ООН, найпопулярнішою країною призначення для більшості переселенців залишається Німеччина.

До кінця липня влада тієї країни отримала 188 000 заяв з проханням про притулок - на 15 416 більше, ніж за цілий 2014-й.

Однак на друге місце за кількістю заявок вийшла Угорщина. Це стало результатом того, що дедалі більше мігрантів перетинають континент сушею з Греції і Західних Балкан.

Хоча Німеччина отримала найбільшу кількість заявок про надання притулку, однак у перерахунку на 1000 населення лідером є Швеція, яка отримує майже 8 заявок на 1000 громадян.

Велика Британія має одну заяву про притулок на кожні 2000 жителів.

Звідки прибувають мігранти?

Конфлікт у Сирії і надалі залишається найбільшим двигуном міграції. Однак невпинне насильство в Афганістані та Еритреї, бідність у Косово штовхають людей до пошуків кращої долі за кордоном.

ЄС у вересні проведе надзвичайне засідання, присвячене міграції, однак досі у Союзі немає єдиного підходу щодо того, як врегулювати міграційну кризу. Пропозицію про квоти на розподіл біженців були відхилені. Через непропорційність тягаря біженців у деяких країнах зростає напруженість.

Велика Британія виступила проти будь-яких спроб запровадити європейські квоти на мігрантів, і як випливає з даних міністерства внутрішніх справ, від січня 2014 року країна прийняла 216 сирійських біженців.

Угорщина побудувала загорожу з колючого дроту на 175 км уздовж кордону із Сербією, щоби сповільнити наплив шукачів притулку до північної Європи.

Згідно із законом ЄС, відомим під назвою Дублінські положення, біженці повинні подавати заяву про надання притулку в першій країні ЄС, до якої вони прибули, де їх зареєстрували як біженців.

Однак коли число біженців стало зростати, ці правила часто ігнорувалися. Багатьох мігрантів пропускали далі без реєстрації.

Багато людей просять про надання притулку, але ці цифри подають однобоку картину кризи.

Бо число людей, які отримують статус біженця, значно нижче. У 2014 році країни ЄС надали притулок 184 665 біженців. У тому ж році притулку просили понад 570 000 мігрантів. Беручи до уваги, наскільки тривалим зазвичай є розгляд прохань про притулок, частина тих, хто його отримав, написали заяви у попередні роки.

Станом на кінець червня 2015 року уряд Британії розглянув понад 25 000 заяв про надання притулку. Більшість переселенців отримують у таких випадках відмову і в 2014 році 60% перших розглядів прохань про притулок завершилися відмовою.

За той самий період 6788 прохачів про притулок і членів їхніх родин були депортовані або добровільно виїхали з Великої Британії.

Яким шляхом мігранти потрапляють до Європи?

Міжнародна організація міграції (МОМ) оприлюднила оцінки, згідно з якими в період між початком січня і кінцем серпня цього року на кордонах ЄС виявили понад 350 000 мігрантів. За цілий 2014 рік ця цифра становила 280 000. Ця цифра не враховує тих мігрантів, які потрапили до Європи і не були при цьому виявлені прикордонниками.

Служба охорони зовнішніх кордонів ЄС Frontex веде спостереження за різними шляхами, якими мігранти прибувають до європейських кордонів.

Цього року найпопулярнішим став маршрут через східне Середземномор'я, а найбільша група серед біженців, які його використовують, - громадяни Сирії.

Із 350 000 людей, яких виявили цього року на кордонах ЄС, майже 235 000 прибули до Греції і майже 115 000 - до Італії. Близько 2100 прибули до Іспанії.
Більшість із тих, хто прямує до Греції, використовує відносно коротку переправу на острови Кос, Хіос, Лесбос і Самос - часто в ґумових шлюпках чи маленьких дерев'яних човнах.

Смерті мігрантів

Подорож із Лівії до берегів Італії довша і небезпечніша. Згідно з даними МОМ, понад 2500 мігрантів загинули під час спроби скористатися цим маршрутом. А загалом у Середземному морі в 2015 році потонули 2643 мігранти.

Найбільше смертей трапляються саме в літні місяці, коли погода найбільш сприятлива для спроб перетнути море між Африкою і Європою.

Однак цього року найсмертельнішим для мігрантів виявився квітень, коли біля берегів Лівії перевернулося судно з приблизно 800 переселенцями на борту. Однією з причин тієї катастрофи, як і більшості подібних, вважають перевантаження суден.

міграція біженці сирія криза Європа

Знак гривні
Знак гривні