Думчев - черговий у-мене-є-мрія. Хто за ним стоїть? (ІНФОГРАФІКА)

Хто такий Думчев, що таке "Рух за реформи" та чому їх символ - носоріг - так схожий на слона Республіканської партії США - розбирався рух "Чесно" для Правди Києва.

Інтенсивність кампанії нагадує "У-мене-є-мрія" Королевської

З чого починався "Рух за реформи"?

Вперше про "Рух за реформи" заговорили на початку травня, коли у Києві почали роздавати ось такі комікси, виконані в стилі нуар:

Це пародія на "Місто гріхів" Френка Мілера. На останній сторінці красивого глянцевого видання був навіть зазначений замовник – Шевченко Н.І. і виконавець – невідома друкарня ТОВ "СПС".

Судячи з того, що на титулці стоїть цифра один, автори могли планувати серію коміксів, проте перший випуск став останнім. За деякий час відповідальність за комікс взяв на себе маловідомий "Рух за реформи" з незвичним для України символом — носорогом, розмальованим у кольори українського прапора.

Очевидно, дизайнери "надихалися" слоном з емблеми республіканської партії США.

Тут варто зазначити, що в США носорогами називають республіканців, які "не дотягують" до взірця консерватизму (RINO – republicans in name only).

Хто стоїть за ГО "Рух за реформи" ?

Існує схема, коли партії тримають однойменні громадські організації та фінансують агітацію й гречкосійство через ГО, адже виборці все-одно запам’ятовують назву.

Так було і під час заходу в Солом’янському районі: організатори повідомили, що захід відбувається за сприяння ГО "Рух за реформи".

Як видно з Єдиного реєстру громадських формувань, громадську організацію "Рух за реформи" зареєстрували лише 8 травня 2015 року, тобто вже після того, як відбулась роздача першої хвилі листівок.

Очолили організацію люди, начебто, непричетні до політики – адвокат, власник юридичної компанії "Турій і парнери" Андрій Турій, який на час реєстрації організації, шукав роботу.

Коли на чолі громадських організацій опиняються люди, що шукають роботу, можна запідозрити, що вони – підставні особи.

Це не перший випадок, коли у сумнівних проектах фігурують люди, що шукали роботу на work.ua. На попередніх виборах до Київради, аналогічна ситуація була із "клоном" кандидата Володимира Бондаренка.

Він теж шукав роботу на цьому сайті, коли йому запропонували стати кандидатом на окрузі Бондаренка.

Другий очільник громадської організації – футболіст Сергій Рівний — президент аматорської футзальної команди "Манзана", який висувався в січні цього року на довиборах у Київраду по 57-му округу і за якого активно агітував екс-динамівець Владислав Ващук.

Тоді Рівний програв "свободівцю" Святославу Кутняку.

Тому так цікаво, звідки організація має кошти на масштабну кампанію з десятками наметів, 50-тисячним тиражем друкованої продукції, організацією масових заходів із призами.

До речі, газети "Київський носоріг" навіть немає у державному реєстрі. На самому ж виданні значиться, що це інформаційно-аналітичний бюлетень.

Видання, як і борди, критикують чинну владу і міського голову Віталія Кличка.

Аж нарешті на бордах з’являється прізвище людини, яка опонує сучасним політикам і позиціонує себе як наслідок еволюції.

Сергій Думчев, Олександр Погиба, Павло Погиба - керівники партії "Рух за реформи". Партія створена ще у липні 2014 року. Адреса ж новоствореної ГО "Рух за реформи" тотожна партійній – бульвар Лесі Українки, 26.

То хто ж фінансує кампанію "Руху за реформи"?

Якщо керівники ГО далекі від фінансових потоків, то один з керівників партії, Сергій Думчев, безпосередньо пов’язаний з банківською справою.

Він – голова наглядової ради банку "Преміум", на парламентських виборах 2014 року балотувався під 20 номером по списку "Сильної України" Сергія Тигіпка.

Як повідомляє "Лівий берег", окрім банку "Преміум" Думчев нібито контролює і банк "Класик" (стара назва "Класикбанку", де має частку Максим Співаков, що у Солом’янському районі розігрував призи в обмін на персональні дані виборців).

За інформацією головного редактора видання, ці дві фінансові установи за часів Януковича працювали як "конверти". ЗМІ також повідомляли, що Думчев товаришує з екс-прокурором Віталієм Яремою і є його кумом. Ярема цю інформацію спростував, але факт знайомства визнав.

Офіційно банк "Преміум", де значиться Думчев, належить Ларисі Смірновій та Леоніду Перваку, екс-голові правління "Терра Банку". У свою чергу "Терра Банк" належав донецькому бізнесмену Руслану Циплакову – давньому приятелю покійного сина екс-президента України Віктора Януковича.

Журналісти сайту "Наші гроші" звернули увагу, що всі керівники "Преміуму" раніше працювали у "Терра Банку", а більшість з них перед тим у "Златобанку", який вважався підконтрольним донецькому бізнесмену Леоніду Юрушеву.

Інфографіка

Одним із офіційних власників цієї фінустанови є Дмитро Смірнов, можливо, чоловік Лариси Смірнової, на яку записана частка банку "Преміум". Часткою статутного фонду банку "Преміум" володів ПАТ "НВП "Промисловий альянс", який за дивовижним збігом обставин має ту саму юридичну адресу, що й один з акціонерів "Класикбанку" – товариство "Арістер" та КонверсІнвест.

Не менш цікавими є і два інших очільники партії - Павло та Олександр Погиби. Цілком "випадково", Павло є одним з акціонерів банку "Преміум". Також він є засновником "АБ Інвестиції і розвиток", яка відома тим, що у 2008 році отримала для забудови територію центрального універмагу на розі Хрещатика і вулиці Богдана Хмельницького, але нічого з цією будівлею зробити так і не змогла.

вибори-15 думчев київ

Знак гривні
Знак гривні