Завдяки Google Trends викрито чотири кубла кремлівських тролів (ФОТО, КАРТИ)

Блогер otakvot використав сервіс Google Trends, який дозволяє будь-якому охочому дивитися статистику пошукових запитів. Крім усього іншого, тут можна побачити, в яких містах гуглять те чи інше слово найчастіше.

Наприклад, легко дізнатися, що "туризмом" дуже часто цікавляться в столиці Бурятії Улан-Уде і в Москві, "їстівними грибами" - у Волгограді, а творчістю "Михайла Круга" - на батьківщині, в Твері.

Але коли мова заходить про "гучні" політичні запити, як наприклад "майдан", "боїнг", "референдум", "Порошенко", "Правий сектор", "Донбас" та інші, то статистика починає дивувати. Абсолютно раптово на перші місця в таких запитах виходять НЕ міста-мільйонники і навіть НЕ прикордонні до України області. Майже в будь-яких політичних запитах фігурують маленькі селища Ольгине, Яблоновське, Перекатне і Зелене Місто. За інтенсивністю запитів вони іноді обганяють навіть Москву і Санкт-Петербург!

Нагадаємо: у місті Ольгино розташовується сумновідоме ТОВ "Агентство Інтернет-Досліджень", яке займається прямою інтернет-пропагандою.

Сотні співробітників днями безперервно пишуть хвалебні коментарі, угодні діючій у Росії влади, поливають брудом Україну, Америку і Європу та гноблять незгодних, створюючи таким чином видимість громадської думки.

Численні статті, а так само інтерв'ю колишніх співробітників агентства можна легко знайти в інтернеті.

Завдяки сервісу вдалося так само встановити, що подібні центри з'явилися наприкінці 2013 року, під час Майдану та ще перед кримськими подіями.

Наприклад, подивившись статистику по слову "НАТО", легко помітити, що до середини 2013 року найбільше ця тема цікавила жителів Ульяновської області, що й не дивно - в цей час по ЗМІ якраз прокотилася інформація про відкриття в Ульяновську бази НАТО.

Вже через рік ситуація кардинально змінилася і в топ вирвалася вже знайома трійка.

Той же феномен спостерігається майже у всіх пошукових запитах. Так само вищевказані агенства, швидше за все, намагаються контролювати думку про внутрішню політику, про це говорить статистика за запитами "гречка", "санкції" і подібні.

Запит за словом "майдан" - динаміка й регіони

Нагуглити, де говорять про "санкції", й ломитися вдавати "громадську" думку

Для порівняння - як виглядає природний пошуковий запит

А Порошенко найдужче цікавить мешканців маленького Ольгина та подібних

Від редакції: для того щоб повністю переконатися, що за цими адресами (крім Ольгіно) працюють тролі, необхідно дослідити питання на місцях: технічно можливо, що це були просто точки виходу (через проксі) тролів у мережу.

Джерело

кремль росія пропаганда тролі інтернет

Знак гривні
Знак гривні