Укртранснафта відмовилась обслуговувати Коломойського, її нафту передадуть армії

ПАТ "Укртранснафта" призупинило приймання та транспортування нафти ПАТ "Укрнафта", - пише Інсайдер.

Поскаржилась "Укрнафта". Як наголошується у повідомленні, у зв'язку з затоваренням резервуарних парків ПАТ "Укрнафта" буде змушене розпочати зупинку видобутку нафти та газу з 24:00 годин 31 липня, що призведе до припинення законтрактованих поставок на нафтопереробні потужності, а також може потягнути непоправні наслідки техногенного характеру.

"Подібне грубе порушення договірних зобов'язань з боку ПАТ "Укртранснафта" є нічим іншим, як зловживанням своїм монопольним положенням на ринку та антиконкурентними діями", – заявив заступник голови правління – виконавчий директор ПАТ "Укрнафта" Володимир Пустоваров, зазначивши, що компанія вперше зіткнулася з подібною ситуацією.

Згідно з повідомленням, якщо "Укртранснафта" негайно не відновить транспортування сировини, "Укрнафта" звернеться до господарського суду з метою захисту своїх законних прав, а також відшкодування завданих збитків.

Керівництво ПАТ "Укрнафта" також звернулося до голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва та міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина з проханням втрутитися в дану ситуацію та недопустити зупинку видобутку нафти та газу.

Водночас в "Укртранснафті" пояснили, що зупинка прокачування нафти "Укрнафти" пов'язана з блокуванням державної нафти, яка знаходиться на зберіганні на підконтрольному групі "Приват" Кременчуцькому НПЗ, повідомляє ZN.UA з посиланням на джерело в трубопровідній компанії.

За словами співрозмовника агентства, раніше група "Приват" в особі "Укртатнафти" відмовилася повернути технологічну нафту "Укртранснафті", яка була необхідна для закачування в звільнені резервуари і трубопроводи, щоб держава не несла непомірних витрат на її зберігання.

"У цьому зв'язку ми вирішили зупинити прокачування нафти на завод і направити нафту "Укрнафти" до себе в систему, запропонувавши "Укртатнафті" забрати в переробку нафту зі зберігання в орендованих резервуарах заводу", – повідомило джерело в менеджменті компанії.

Сьогодні ж Кабмін доручив Міністерству вугільної промисловості та енергетики і Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" забезпечити використання технологічної нафти державної нафтотранспортної компанії "Укртранснафта" для потреб Збройних сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Про це повідомляють Українські новини з посиланням на прес-службу Кабміну.

"На виконання рішень Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада 2014 і 6 травня 2015 року, введених у дію указами Президента Петра Порошенка №876 / 2014 і 298/2015, урядом доручено Міністерству енергетики та вугільної промисловості та НАК" Нафтогаз України "забезпечити використання технологічної нафти ВАТ "Укртранснафта", яка зберігається на потужностях ПАТ "Укртатнафта", для виробництва нафтопродуктів в установленому порядку для потреб Збройних Сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби ", - сказано в повідомленні.

Урядом також доручено забезпечити створення запасів нафтопродуктів для стратегічних потреб держави.

Нагадаємо, держнафта була викачана з трубопроводів і розміщена на НПЗ "Привату" в період управління держкомпанією ставлеником Коломойського Олександром Лазорком. Однак нове керівництво держкомпанії з травня відмовляється платити за зберігання нафти, вимагаючи повернути нафту власнику.

Величезні суми сплати за зберігання нафти стали основною причиною відсторонення Лазорка від посади в березні 2015 року, що спричинило за собою також відставку Ігоря Коломойського з поста губернатора Дніпропетровської області.

Раніше група "Приват" заблокувала державну нафту "Укртранснафти" на 200 млн грн. Підконтрольна Ігорю Коломойському "Укртатнафта" та інші заводи групи, що зберігають технологічну нафту "Укртранснафти", вимагають від держкомпанії заплатити борги за зберігання нафти, за що вони вже отримали понад 300 млн грн.

Нагадаємо, 50%+1 акція "Укрнафти" належить державі в особі НАК "Нафтогаз України", близько 42% - компаніям, афільованим з групою "Приват" Ігоря Коломойського, яка здійснює оперативний контроль над підприємством.

22 липня акціонери ПАТ "Укрнафта" достроково припинили повноваження голови правління компанії Пітера Ванхеке та призначили новим главою компанії громадянина Великобританії Марка Роллінса. Однак до виконання своїх обов'язків Роллінс зможе приступити не раніше 7 вересня.

економіка нафта скандал коломойський

Знак гривні
Знак гривні