Активісти: закон про поліцію не став реформаторським

Євромайдан SOS критикує закон про поліцію. Незважаючи на більш ніж 500 отриманих зауважень та доповнень до законопроекту "Про Національну поліцію", депутатський корпус не спромігся перетворити документ на реформаторський. У законопроекті, наприклад, залишилося необов'язковим проведення конкурсу для призначення на керівні посади поліції. І це - всупереч позитивному досвіду конкурсного добору на посаду керівника міліції Львівської області.

Також залишається незмінною система морально застарілих та практично непотрібних "спеціальних звань", успадкованих із часів Радянського Союзу. Попри цілком цивільну та європейську систему звань, запропонованих депутатом В. Чумаком, в остаточному варіанті депутати вирішили не зазіхати на "радянський резерв МВС", тому залишили практично всю традиційну піраміду - від "рядового" до генерала І-го рангу".

--
Євромайдан SOS - самоорганізована ініціатива для збору інформації про зниклих, побитих, затриманих та переслідуваних учасників Євромайданів в Києві та регіонах для подальшого сприяння у наданні цим особам юридичної та іншої допомоги. На даний час ініціатива працює над документуванням порушень прав людини для захисту переслідуваних людей у тимчасово окупованому Криму та на Сході України.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про створення Національної поліції.

За відповідний закон №2822 у четвер проголосували 278 народних депутатів.

Згідно з документом, Національна поліція буде складатися з кримінальної та патрульної поліції, поліції охорони, спеціальної поліції та поліції особливого призначення КОРД (Корпус Оперативно Раптової Дії).

Керувати новим відомством буде аполітичний начальник нацполіції, функції якого відмежують від цивільного міністра внутрішніх справ.
Для мінімізації ризиків корупції і моніторингу якості роботи передбачена участь громадськості і в дисциплінарних комісіях. Крім того, впроваджується підзвітність поліції не тільки уряду, а й громадськості. Місцеві ради зможуть висловлювати недовіру місцевим керівникам поліції.
У новому законі прописаний чіткий механізм та порядок застосування поліцейськими спецзасобів.
У ході голосування виникла суперечка щодо того, чи мають начальники поліції та місцевих її управлінь погоджувати призначення своїх заступників та структури територіальних управлінь з міністром.
"Народний фронт", який делегував у Кабмін нинішнього мінстра МВС Арсена Авакова, виступав за збереження таких повноважень у міністра.
"Блок Петра Порошенка" та "Самопоміч" хотіли зробити начальників поліції незалежними в цьому питанні.
Рада не підтримала поправки, які робили керівників поліції незалежними у кадрових призначеннях від міністра, а після цього спікер Володимир Гройсман зібрав керівників фракцій на консультації.
Після них депутати не переголосовували поправки, які раніше провалили, а проголосували за закон у цілому.

реформи мвс

Знак гривні
Знак гривні