Відлучені від Facebook: українці погрожують соцмережі судом

Популярні українські дописувачі Facebook, які скаржаться на те, що їх блокують з політичних мотивів, перейшли в наступ. Вони оголосили, що збираються подати на соцмережу до котрогось із українських судів.
Мета – не так отримати матеріальне відшкодування від репутаційних втрат, як надати справі розголосу і привернути увагу самого Facebook і міжнародних ЗМІ до проблеми "кремлівських тролів".

Про це пише Бі-Бі-Сі.

Із таким посланням до київської преси вийшли п’ятеро відомих у соцмережі українців, серед яких депутат Ради Борислав Береза (понад 120 тисяч читачів), журналіст Юрій Бутусов (135 тисяч) і літератор Андрій Бондар (20 тисяч).

У кожного з них знайшлася не одна історія про те, як їх чи когось із їхніх друзів несправедливо, на їхню думку, блокували у Facebook за "цілком невинні" дописи.

"Справа в принципі, - пояснив завдання судового позову Андрій Бондар, якого навесні забанили за вірш про "Чё там у хохлов". – Facebook завдає нам репутаційної шкоди, так само ми можемо і мусимо завдати йому цих втрат. Бо коли така велика соціальна мережа є знаряддям цензури, зокрема російської, це скандал. Ну ось ми і скандалимо".

У прес-службі Facebook, куди звернулася ВВС Україна, не стали коментувати ідею з судом.

Водночас там розповіли, що з мотивів приватності не розглядають конкретних скарг на видалення контенту. У компанії також надали офіційну відповідь блогерам з Росії та України, в якій соцмережа визнала, що зрідка помилки в модеруванні все-таки трапляються.

У Facebook нагадали, що користувачам заборонено послуговуватися мовою ненависті, пропагувати насильство, публікувати оголені тіла чи ображати людей за якоюсь ознакою.

Андрій Бондар (Л), Тарас Березовець та інші блогери кажуть, що соцмережа завдає шкоди їхній репутації

Не встав Онуфрій

Збирати факти несправедливих, на думку блогерів, блокувань взялося інтернет-видання ПіК. Редактор сайту Андрій Капустін розповів, що його самого забанили на 30 днів за публікацію селфі з Михаїлом Саакашвілі. Офіційна причина – порнографія.

А Тарасові Березовцю влетіло за пост про допит затриманих в Україні російських військових. "Це була чітка операція, здійснена ольгинськими ботами (Ольгине – район у Санкт-Петербурзі, в якому, за даними ЗМІ, працюють провладні тролі. – Ред.), щоб зупинити поширення інформації про цих "ГРУ-шників", - сказав політичний експерт.

"Свого часу були нагороди "Герой СРСР", "Повний кавалер Ордена Слави", а сьогодні буде "Забанений", "Двічі забанений", "Тричі забанений", - пожартував політолог.

Активна хвиля політичних блокувань почалася цієї весни з постів Євгенія Гендіна і Олександра Ройтбурда, розповів Андрій Бондар.

За його словами, коли на засіданні Верховної Ради предстоятель УПЦ МП не встав, щоб вшанувати загиблих в АТО, блогер Гендін "обіграв невставання Онуфрія і перевів це в еротичний контекст".

"Не встав Онуфрій". Юридично причепитися нема до чого", - каже пан Бондар.

Печерський суд може скасувати рішення ООН

Але чи візьметься український суд за справу проти соцмережі, офіси якої зареєстровані в США й Ірландії? Адже за угодою, з якою автоматично погоджуються всі користувачі Facebook, судові суперечки повинні вестися на території США.

Попри це, Андрій Гук, партнер юридичної фірми "Анте", каже, що шанси на розгляд справи в Україні є. Свій позов блогери планують обґрунтувати, спираючись на український закон про міжнародне приватне право.

"Якщо ви споживаєте послугу без комерційної мети, і якщо ви є громадянином України і послугу вам надає іноземний елемент, у цьому випадку Facebook, то ви маєте право свої споживацькі права захищати в українському суді", - пояснює юрист.

"Можливо, це буде наше легендарне українське ноу-хау: Печерський районний суд, який може скасувати все, аж до рішення ООН, нарешті стане на захисті наших прав", - додає пан Гук. І пояснює: Печерський суд – це образно. Куди саме подавати скаргу, блогери ще не вирішили.

Формальна підстава для скарги – завдання шкоди діловій репутації.

Правник пояснює, що кожен із позивачів веде активну діяльність он-лайн, має тисячі підписників, і коли його відлучають від соцмережі навіть на кілька днів, його ділова репутація зазнає втрат.

Інше питання – чи буде офіс компанії в Штатах виконувати рішення українського суду? Але нині це позивачів не надто турбує.

"Основна мета – мати процес, який приверне увагу до цього питання, і нема різниці, де його робити", - розповідає пан Гук.

Паралельно блогери планують скаржитися в обидва офіси Facebook і навіть готують петицію до Державного департаменту США, підкріплюючи її свідченнями потерпілих.

Невеличка частинка

Одна з таких петицій до Facebook, яку підписували як українські, так і російські блогери, набрала на сайті Change.org 10 000 підписів, що змусило соцмережу офіційно відреагувати на неї. Компанія заявила, що вивчила скарги користувачів, які були в петиції, і дійшла такого висновку: "Більшість дій були вчинені правильно, тому що той контент порушував наші стандарти. Деякі сторінки регулярно публікували зміст, що порушує наші правила, тому їм тимчасово забороняли публікувати новий контент".
Щоправда, там визнали: на "невеликій частці" сторінок їхній зміст справді було видалено некоректно.

"У кожному з таких випадків це сталося через те, що висловлювання, які скидалися на мову ненависті, насправді були вжиті іронічно", - сказано у письмовій відповіді. Соцмережа заявила, що виправила ці помилки і попросила вибачення в користувачів.

"Ми сподіваємося, що люди зрозуміють, як важко буває іноді приймати рішення, коли ми бачимо негативні вислови, вжиті щодо національностей. Зазвичай ми даємо собі з цим раду, але час від часу все ж помиляємося", - сказано у відповіді за підписом Томаса Мірепа Крістенсена, директора з політики Facebook по скандинавських країнах, Східній Європі і Росії.

У відповіді пана Крістенсена також сказано, що компанія підтримує право своїх користувачів на політичні дебати і розуміє їхню важливість, "особливо під час конфлікту".

У Facebook пояснили, що видалення контенту не залежить від того, скільки людей на нього поскаржилося – одна чи сто.

"За роки роботи ми дізналися, що люди можуть організовувати кампанії, аби домогтися багато скарг на контент, який їм не подобається, і ми розробили власні процедури того, як уникнути видалення прийнятного контенту", - йдеться в коментарі компанії.

Усі скарги, кажуть у Facebook, обробляють спеціально навчені люди, що знають російську і українську та володіють "специфічним мовним контекстом".

Усіх цих людей через Facebook читають сумарно кілька сотень тисяч українців

Попереду фейсбучні війни

Попри самоіронію, яка звучала принаймні від деяких учасників прес-конференції, до своєї ідеї судитися з інтернет-гігантом вони ставляться вкрай серйозно.

"Український Facebook через свою переважну російськомовність абсолютно інтегрований у російський Facebook. Це остання кватирка в інформаційному полі Росії, яка ще не закрита", - каже Андрій Бондар.

"Це один із елементів інформаційної війни, яку веде Російська Федерація", - погоджується з ним Юрій Бутусов із Цензор.НЕТ. На його думку, завдання російських тролів – не просто забруднити інформаційний простір, а й атакувати Facebook як зручний спосіб комунікації, який довів свою ефективність у багатьох народних повстаннях по всьому світу.

"Сила цих атак, якщо їх не зупинити, лише збільшуватиметься. Це видно на прикладі російського інтернету. Попереду нас чекають великі війни у соціальних мережах", - прогнозує журналіст.

соцмережі скандал

Знак гривні
Знак гривні