Запасайтеся попкорном: Нова поліція в Києві від 15 червня

Після 15 червня на вулицях Києва з'явиться нова патрульна поліція, навчання якої має завершитися до того часу.

Про те, з якими пригодами триває це навчання, можна довідатися з блогів на Facebook, які ведуть деякі курсанти від самого початку тренувань. Підбірка Бі-Бі-Сі

19 березня, Андрій Кобилінський

У групі 30 людей, з них четверо дівчат. В усіх настрій приблизно такий: "Щоб оце хто мені ще пару місяців назад сказав, що я буду вчитись на мєнта..."
Усвідомлюють нюанси професії лише ті, хто працював в органах. Таких в нашій групі аж одна людина.

Ще одна думка, яку чув майже від кожного: "Якщо відчую, що це фейк, звільнюся відразу".

Сказали нам, що триматимуть окремо від курсантів академії МВС, щоб ми, бува, не інфікувалися вірусами старої системи.

28 березня, Андрій Кобилінський

Нарешті приїхали американці. Шість інструкторів з Каліфорнії. З понеділка починається навчання тактиці і вогнева підготовка.

Минулі два тижні проходили правовий блок. "Поліція і громада", "Права людини", "Толерантність і недискримінація" - кажуть, такого раніше не викладали для ППС.

Як виявити підроблені посвідчення, як виглядає ЛСД, як правильно дістати постраждалого з авто (щоб не добити), чим відрізняються опір і злісна непокора, грабіж і розбій, дрібне і "звичайне" хуліганство, як правильно спілкуватися з дітьми, що загубилися - все це тепер знає ваш покірний слуга.

6 квітня, Євген Зборовський

Десь писали, що новій патрульній поліції закуплять ізраїльські Jericho 941 (модель пістолета. - Ред.). В МВС пообіцяли українські Форт-12, а за фактом вчимося доглядати за ПМом (пістолет Макарова. - Ред.), бо Фортів на всіх не вистачає. Але це дрібниці, бо систему ламають не ізраїльські пістолети і американська форма, а нові люди.

9 квітня, Андрій Кобилінський

"Заглушіть машину. Відчиніть двері. Покладіть ключі на дах. Вийміть руки у вікно, щоб я їх бачив. Вийдіть з машини. Покладіть руки за голову, спиною до мене. Наближайтесь до мене, спиною вперед, руки за головою. Правіше, правіше. Стоп".

Далі йде поверхневий огляд шляхом обмацування.

"Можете розвернутися. Дайте ваші документи, будь ласка".

Це варіант дій, коли патрульний помітив середній рівень загрози від водія і повернувся назад, ставши біля свого авто, звідки і віддає ці команди. Отакий цирк. Запасайтесь попкорном, скоро на дорогах Києва.

12 квітня, Михайло Киндракевич

Я зображував нахабного безпардонного водія, такого собі нелюда. Поводився вкрай нахабно, вимоги офіцерів не виконував, хамив, і т.д. Офіцери обшукали і провели до машини, оскільки документи "були" там. У результаті я закрився, виходити не хотів, скло не опускав, поліцію ігнорував. Ситуація плавно перейшла в ситуацію з високим рівнем небезпеки. Підключився інструктор з "Сокола" замість одного кадета, "викликав" підкріплення, витягнув мене з машини на асфальт, коліном у спину, заломив руки, ну і далі по тексту, наручники, відділок і т.д.
Я трохи загрався і постраждав - розбито коліно, обдерто зап'ястя, треба купувати нові окуляри...
Будні.

16 квітня, Андрій Кобилінський

"...Ви маєте вміти... знати... від вас будуть очікувати...ще стопіцот навичок..." і так кожну пару. В людей починається легка паніка. Враження таке, що форма буде в нас з буквою S по центру грудної клітини, під синім плащем.
Сьогодні нашу групу добили предметом "Оформлення ДТП". Вже з назви можна здогадатись, який він цікавий. А ще й перша пара. А ще монотонний голос слідчого, якого поставили викладати. Половина групи солодко дрімали, інші мужньо боролися зі сном. Десь вдалині лунало щось про прив'язки і заокруглення. Словом, я не рекомендую вам влітку бити авто - схема ДТП може виявитися схожою на ті малюночки, що діти шлють солдатам".

18 квітня, Андрій Кобилінський

Чи вчать нас посміхатися людям?
Розчарую: не вчать. Здавалося б, як же так, американці ж. Навпаки, дехто з чергових веселунів групи спеціально вчиться робити серйозне обличчя.
Справа в тому, що в ситуаціях, які ми вчимося відпрацьовувати, посмішка буде заважати сприймати нас серйозно. Не слід забувати, відтепер ніхто не зупинятиме вас без причини, для "перевірки документів". А якщо вже мова йтиме про порушення з вашого боку, посмішка поліцейського буде дещо недоречною.
А не в "ситуаціях", просто патрулюючи, звичайно, будемо посміхатися, чому б людям не покращити настрій?

24 квітня, Михайло Киндракевич

- Хто ви?
- Патрульна поліція!
- Упор лежачи. Хлопчики 20, дівчатка 10. Поїхали!
Тримаємося в упорі.
- Хто ви?
- Патрульна поліція!
- Хлопчики 20, дівчатка 10. Тримаймося в упорі, не лягаємо на підлогу. Якщо хтось не може, опустіться на коліна.
- Так, стоп. Патрульна поліція не стає на коліна! Початкове положення. Хлопчики 20, дівчатка 10. Слабкі хлопчики теж 10. ...
- Хто ви?!
- Патрульна Поліція!!!
Хто ми, або як закінчуються заняття з тактики.

27 квітня, Михайло Киндракевич

На тактиці сьогодні відпрацьовували порятунок поліцейського з-під вогню. Машини, прикриття, всі діла. Через необережність двоє хлопців травмувалися. З одним все добре, в іншого - перелом щиколотки, здається, плюс стаціонар і операція. Зібрали трохи грошиків по групі, хлопці потім поїдуть провідати.

29 квітня, Михайло Киндракевич

Поліцейська Академія. Совкове фарисейство.
"Увага, приїде заступник міністра МВС". І понеслося! Ще вчора ввечері подзвонили/написали, що будуть "гості", і всім треба виглядати "пристойно". З самого ранку в Академії всі бігають туди-сюди, територію підмітають, вікна миють, особовий склад академії шикують, команди лунають направо-наліво.
І найголовніше - "щоб не впасти обличчям в бруд". Гості, приходьте без попереджень.

4 травня, Михайкло Киндракевич

Сьогодні вночі при переслідуванні групи злочинців було вбито двох співробітників міліції.
На шикуванні начальник обговорював з нами цей інцидент.
"На їхньому місці можете опинитись ви. Ніхто не буде вам підказувати або говорити, що робити. Будь ласка, ставтеся до тренувань серйозно. Можливо, в майбутньому це допоможе врятувати ваше і чиєсь життя".

Знаю, що Арсен Аваков підтримував ідею про те, щоб у Твоєї Нової Поліції в патрульній машині була автоматична зброя. Звичайно, на небезпечні ситуації виїжджатиме оперативна група спецназу. Але враховуючи те, що за ці 5-10 хвилин можна відправитися до праотців, підтримую не тільки автоматичну зброю в патрульній машині, але й важкі бронежилети.

6 травня, Євген Зборовський

А у нас сьогодні були гості. Яценюк у обтягуючій футболці демонстрував чудову фізичну форму і не прогавив можливості постріляти в нашому тирі. Дуже навіть влучно стріляє наш прем'єр.

9 травня, Андрій Кобилінський

Є в нашій групі один критерій, за яким ми оцінюємо викладачів - це оплески в кінці пари. Лунають вони хоч не завжди, але часто.
Беспалий Сергій Миколайович. Ледь не ночує з курсантами в тирі. Здається, сенс його життя - навчати стрільбі і жартувати з курсантами. Вчора серед іншого скомандував "ВОГОНЬ" неіснуючим стрілкам у той час, як троє тих, хто вже відстрілялися, схилились над своїми мішенями, вишукуючи дірочки. Обертались вони з досить занепокоєними виразами облич. Так і вчимося...

13 травня, Андрій Кобилінський

Сьогодні тренувалися правильно реагувати на провокації різних тролів з камерами, щоб не соромитися в Ютубі. Але без "звьозд" не обійдеться все одно, звичайно.

19 травня, Бадрі Гогохія

У нашому розпорядженні є чудовий психолог Галина Литвинова. Вона такий хороший фахівець, що до неї деколи не пробитися. Тому ми частенько ходимо до іншого психолога ... в тир.

26 травня, Андрій Кобилінський

Цікаво, чи багато курсантів бували на місці майбутньої роботи? Сьогодні довелося у старій справі про крадіжку батута побувати в тервідділі на Олени Теліги.
Це, звичайно, якесь пекло. З перших секунд перебування тебе охоплює незрозуміла депресія. Ну, обстановка там така, "надихаюча".
Черговий сидить за склом максимально далеко від віконця. Вираз обличчя його аж волає: "Задовбали ви всі!"
Спочатку йому потрібно чемно вклонитися - манюсіньке віконце розташоване на рівні мого сонячного сплетіння. Кілька разів повторивши прізвище, бо йому ж там погано чути, проходжу всередину.
А прийшов я з метою зрозуміти, чому не рухається моя справа. Вияснив. ЧОТИРИ місяці слідчому Стояну не вистачило, щоб оформити папери для отримання дозволу суду на роздруківки даних по номерах телефонів підозрюваних. Підозрюваних, до речі, я САМ знайшов, витративши купу часу і грошей.
Не уявляю поки що, як з ними співпрацювати будемо.

київ реформи мвс

Знак гривні
Знак гривні