Cуд і Відні вирішив не передавати Фірташа до США (ОНОВДЕНО 1.05)

Журналіст New York Times про суд над Фірташем: "Правда чи ні, адвокати Фірташа створили унікальну оповідь про його правові муки, які то посилювалися, то послаблялися залежно від цілей Держдепартаменту США".

І вона судячи з усього подіяла.

За запитом ФБР Дмитра Фірташа заарештували у Відні 12 березня 2014, - нагадує Інсайдер.

Він вийшов зі слідчого ізолятора під заставу в 125 мільйонів євро, які вніс Василь Анісімов, друг російського олігарха Аркадія Ротенберга.

На 30 квітня призначено судове засідання з питання екстрадиції підприємця з Австрії в США. Як пишуть австрійські ЗМІ, захистом бізнесмена займається команда з близько 20 адвокатів.

ФБР веде розслідування проти Фірташа з 2006 року. Справа стосується можливих хабарів індійським чиновникам на отримання дозволу з видобування титану в штаті Андра Прадеш.

Згідно з угодою від 2006 року з індійською держкомпанією, компанія Фірташа зобов'язалася вкласти в розробку родовищ від 15 до 20 мільйонів доларів, побудувавши гірничо-збагачувальний комбінат.

При цьому щорічний дохід від продажу титанових руд, як зазначено в матеріалах кримінальної справи в США, прогнозувався на рівні півмільярда доларів.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, угода стала можливою завдяки підкупу прем'єр-міністра штату Андра Прадеш Раджасекхара Редді. Редді в 2009 році розбився на вертольоті.

У 2014 року партія соратників Редді програла вибори в парламент штату. Восени минулого року новий уряд штату розірвав угоду з компанією Фірташа.

***

У справі щойно допитали Віталія Кличка та Леоніда Кравчука.

Фірташ вважає, що Держдеп хоче прибрати його з міжнародного газового бізнесу.

Він заявляє, що зустрічався з Порошенком та Кличком, яких "підтримали США". Він каже, що має певні домовленості з Порошенком, однак не має права їх озвучувати.

***

Reuters про Фірташа та Курченка, 2014:

"29-летний самопровозглашенный миллиардер Сергей Курченко сделал деньги на продаже дешевого газа, поставленного компаниями видного украинского олигарха Дмитрия Фирташа.

У Фирташа есть давние бизнес-связи с Россией и его компании могут покупать дешевый газ у "Газпрома", возглавляемого союзниками президента Владимира Путина".

суд сша австрія фірташ

Знак гривні
Знак гривні