Працівники ДТЕК та шахтарі зі Львівщини пікетували АП, Раду й Кабмін (ФОТО)

Шахтарі вимагали відставки міністра енергетики Демчишина, котрий воює з ахметівським ДТЕКом.

Також протестувальники вимагали підняти ціну на вугілля та підвищити тариф на електроенергію для теплоелектростанцій, щоб вони могли розрахуватися з шахтами за паливо, не закривати державні шахти та забезпечити галузь підтримкою з бюджету.

Вимоги гірників збіглися з вимогами ДТЕК Ріната Ахметова. Про це вже повідомляв INSIDER. Протестуючі вимагали підняти ціну на вугілля до 1500 грн за тонну. Міністерство пропонувало ціну в 1200 грн. Висока ціна вугілля дала б можливість підвищити тарифи на вироблену електроенергію тепловою генерацією, 70% якої контролює Ахметов.

Серед інших вимог шахтарів - скасування пенсійної реформи, здійснення державної підтримки шахт, надання їм субсидій.

Шахтарі приїхали П з Донбасу, Дніпропетровської області та Західної України. Акція позиціонувалася, як протест шахтарів з державних шахт проти невиплати зарплати. Тим не менше, більшість гірників, з якими поспілкувалися кореспонденти Інсайдера, виявилися працівниками найбільшого енергетичного холдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Вдень мітингарі, яких налічується близько 1,5 тисячі, перекрили рух по вул.Грушевського, - пише Інсайдер.

Делегація у складі 8 представників шахтарів вирушила на переговори до Кабінету міністрів.

Кількість протестуючих на вулиці зменшилася, міліція також частково покинула місце проведення акції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Перед цим учасники акції відмовились від зустрічі з міністром Кабінету міністрів Ганною Онищенко, заявивши, що вона не уповноважена вирішувати питання, які їх цікавлять.

Раніше лідери шахтарів, які протестували під Адміністрацією президента, закликали учасників мітингу під АП переміститися до будівлі Верховної Ради.

Як повідомляє кореспондент INSIDER з місця подій, зі сцени вони заявили учасникам мітингу, що завершилися переговори їх представників з адміністрацією президента.

За його словами, шахтарів не влаштували результати переговорів, тому вони планують продовжувати свій протест.

За планами організаторів, спочатку вони повинні перейти під ВР і провести мітинг там, потім піти до будівлі Кабміну, а потім під Міністерство вугільної промисловості.

Біля АП перебувало близько тисячі мітингувальників. Організатори обіцяють доставити мітингувальникам обід.

На даний момент мітинг шахтарів перемістився під стіни Верховної ради. Під парламентом перебуває близько тисячі мітингувальників і така ж кількість правоохоронців, серед яких – Нацгвардія, міліція, деякі силовики в масках.

Біля Верховної Ради встановлюють гучномовці. Учасники акції тримають прапори Незалежної профспілки гірників України, також є плакат із вимогою відставки міністра енергетики Володимира Демчишина.

Крім того, Міліція виставила заслін біля входу до Міністерства енергетики та вугільної промисловості на розі Хрещатика та Прорізної.

Наразі шахтарів біля міністерства і на підході до нього немає, але на тротуарі встановлений дерев’яний контейнер, пофарбований у кольори національного прапора, на якому написано "Шахтарський люстратор", - повідомляє Укрінформ.

Як вже повідомлялося, протестуючі під Адміністрацією президента шахтарі направили в АП переговорну групу.

протест реформи енергетика київ львівщина

Знак гривні
Знак гривні