16 країн, які стали частіше відмовляти українцям у візах, та 6, які стали відмовляти рідше (ІНФОГРАФІКА)

Всупереч оптимістичним заявам МЗС, насправді 2014 став "роком проблем" для українських заявників. У більшості держав Шенгену суттєво зросла кількість візових відмов громадянам України.

У низці консульств частка відмов зросла на сотні відсотків, а Бельгія відмовляла кожному десятому заявникові. Це – нечуване зростання та неймовірно високі показники, - пише Європейська правда.

І це при тому, що українці і так з огляду на економічні обставини значно менше стали подаватися на шенгенські візи

Інфографіка є найкращою ілюстрацією того, хто в Європі насправді боїться українських мігрантів. Найімовірніше, саме ці держави блокуватимуть згоду ЄС на безвізовий режим під час травневого саміту в Ризі.

Кажуть, друзі пізнаються в біді, а підтримка та довіра найпотрібніші тоді, коли важко... Те, що консульства деяких держав ЄС – попри російську агресію – не стали карати українських громадян, заслуговує на вдячність з нашого боку.

Цих держав небагато і вони вартують бути названими поіменно. Насамперед це Латвія і Литва, а також Словенія, Естонія та Польща.
А ще – не дивуйтеся – показник відмов зменшився у Німеччині, хоча лишився на досить високому рівні.

Попри негативні тенденції з відмовами, наш МЗС має рацію, коли каже і про важливі позитивні зміни.

У 2014 році всі країни Шенгену збільшили відсоток виданих багаторазових віз. За підсумками року 52,4% всіх виданих в Україні віз були багаторазовими. Рік тому цей показник складав 39,0%.

Єдиним винятком – країною, що на декілька відсотків скоротила кількість мультивіз – стала Словаччина. Але до її консульства немає претензій, адже перед тим словаки два роки поспіль нарощували цей показник і нині це країна з одним з найбільших рівнів мультивіз.

Окремо є сенс перелічити позитивні приклади – ті країни, в консульствах яких український заявник має найбільше шансів отримати мультивізу.

Це насамперед Словенія – маленька, але дружня до України держава, яка протягом багатьох років видає найвищу частку мультивіз. Минулого разу 94,2% українців, що подорожували до Словенії, отримали візу з правом багаторазового в’їзду.

На другому місці – добрий друг України, Литва, з показником 82,4%; на третьому – Словаччина (72,2%).

Показник вище 66% мають також Нідерланди, Естонія та Польща. До слова, польська практика заслуговує на окрему увагу. Минулого року вони збільшили кількість мультивіз не надто сильно, з 57,6% до 66,2%, але нарешті почали масово видавати двох-, трьох- та п’ятирічні візи тим, хто часто подорожує до ЄС.

Такі візи, по суті, встановлюють для свого власника "індивідуальний безвізовий режим".

інфографіка візи Європа

Знак гривні
Знак гривні