Відкрили справу на активіста, котрий працював над оприлюдненням суспільно-важливих урядових даних

Одеський програміст, співробітник компанії Lohika Іван Яні кілька місяців активно брав участь у волонтерських проектах, пов'язаних із відкритими даними.

Влада віддячила йому своєрідно - проти нього відкрили кримінальну справу за обвинуваченням у зломі сайтів Мін'юсту, а днями в його квартирі провели обшук і забрали ноутбук.

Про це повідомляє AIN

Іван на волонтерських засадах брав участь в проектах по електронному уряду, зокрема - брав участь у Facebook групах eServicesUA і «Кріптореформа: ЕЦП, шифрування і не тільки», де обговорюються законопроекти та інші інцііатіви в цих сферах.

Програміст починав як учасник «Майдан-Хакатона» і самостійно зробив сайт з публікацією відкритих реєстрів e-gov.com.ua (зараз не доступний).

На сайті викладалися відкриті дані держорганів, в тому числі - дані з держреєстру нерухомості. Одеська філія ДП «Інформаційний центр» при Мін'юсті вирішила, що це серйозне порушення, і подала до суду.

За заявою відкрили кримінальне провадження. Суть претензій можна вивчити на сторінці з визначення Приморського районного суду Одеси від 25 березня (це не весь документ, редакція шукає повну версію):

За словами програміста Михайла Кашкіна, який знайомий з ним особисто і разом працював над кількома проектами, на програміста сильно натиснули силовики і він зараз вкрай наляканий.

Kоментар юриста

У цій ситуації нема і не може бути складу злочину, вважає керуючий партнер юридичної фірми «Юскутум» Артем Афян. Адже адміністратор бази даних забув встановити технічний захист від парсинга. «Крім цього, Правила реєстрації користувачів ресурсу не забороняють парсинг (правила знаходяться ось тут і, до слова, містять в собі повну нісенітницю)», - вважає юрист.

Юрист припускає, що в цій ситуації, швидше за все, Івану пригрозили в'язницею, відібрали ноутбук, налякали батьків.

Тому він міг написати зізнання у скоєнні злочину, якого не здійснював - причому, не тільки цього. Адже абсолютна більшість вироків за ст. 361 КК базується або на щиросердому зізнанні, або на угоді зі слідством (те ж зізнання).

«Я очікую, що у цієї справи буде два можливих продовження: (1) справу буде закрито, а хлопцеві принесуть вибачення або (2) справа буде перекваліфікована в розтрату державних коштів, а до відповідальності притягнуть чиновників, які зважаючи на власну жадібність так погано захистили інформацію», - зазначає Афян.

інтернет самоорганізація маразм одеса

Знак гривні
Знак гривні