Нємцова убили в Москві

Правоохоронці виявили шість гільз на місці вбивства політика Бориса Нємцова в центрі Москви. Нємцов перед вбивством готував доповідь з доказами участі російських військових у війні на Донбасі, - пише Уніан.

Незадовго до вбивства Нємцов заявляв, що Путін може його вбити.

"Всякий раз, як я їй дзвоню, вона каже: «Коли ти припиниш лаяти Путіна? Він тебе вб'є!» І це на повному серйозі", - говорив Нємцов про розмови із своєю матір'ю.

Опозиційний політик Борис Нємцов застрелений увечері в п'ятницю, 27 лютого, в центрі Москви. До нього під'їхав білий автомобіль, з якого було зроблено кілька пострілів. Потім машина зникла. Від отриманих поранень політик помер.

Вбивство лідера російської опозиції Бориса Нємцова може свідчити і про початок нового сталінського терору у Росії, і про те, що російський націоналізм повністю вийшов з під контролю Кремля.

Про це пишуть помітні західні оглядачі, коментуючи обставини вбивства Бориса Нємцова, повідомляє "Голос Америки".

"Вбивство Бориса Нємцова показує, що Росія скочується у темряву терору проти власного народу", - президент Литви Далія Грібаускайте.

"Вбивство Сергія Кірова у 1934-му році позначило початок "Великого терору" в СРСР", - нагадує блогер Андерс Остлунд.

"Нємцова вбили на мосту, де я гуляла щодня. Це просто під кремлівськими стінами. Зухвалістьзлочину просто подих перехоплює"", - міжнародний оглядач Наталія Антонова.

"Рік Майдану. Не забудемо! Не пробачимо. Так?", - московський репортер видання The New-York Times.

Борис Нємцов народився 9 жовтня 1959 в Сочі, РРФСР.

У 1990 брав участь в створенні об'єднання "Кандидати за демократі". В тому ж році був обраний до Верховної Ради РРФСР. В 1991 р. був довіреною особою Бориса Єльцина в Нижньогородській області під час виборів президента Росії. Під час серпневого путчу 1991 р. брав участь в обороні Білого Дому уряду Росії. 27 серпня 1991 р. був призначений головою державної адміністрації Нижньогородської області та став наймолодшим політиком на такій посаді. У грудні 1991 виступив з критикою економічної політики Єгора Гайдара, запросив Григорія Явлінського для запровадження економічної реформи в його області. У 1993 обраний в Раду Федерації Федеральних Зборів РФ. 17 грудня 1995 обраний губернатором Нижньогородської області. У березні 1997 стає першим прем'єр-міністром РФ відповідальним за соціальний блок. В цей час також був міністром палива і енергетики країни, очолив колегію представників держави в компанії Газпром. У 1998 в ранзі віце-прем'єра відповідав за фінансово-економічний блок. У тому ж році створює рух "Росія молода", яке в 1999 увійшло до "Союзу правих сил". В тому ж році був обраний до Державної Думи Росії, але пізніше пішов на державну службу — був призначений представником президента в Приволзькому федеральному окрузі. В травні 2001 р була створена партія "Союз правих сил", де Нємцов був обраний головою політради. У зв'язку з поганими результатами у виборах 2004 р. пішов у відставку з цієї посади. З того часу працював в приватних комерційних структурах. У 2010 — співголова Партії народної свободи.

У 2004 підтримав Помаранчеву революції в Україні, пізніше був призначений позаштатним радником президента України Віктора Ющенка. Висловлював бажання поширити демократичні досягнення в Україні на Росію і закликав чинити ідеологічний тиск на Кремль. Увійшов в коаліцію з іншими опозиційними партіями Росії до "Комітету 2008: Вільний вибір". У 2013 році підтримав Євромайдан. Під час Майдану йому було заборонено в'їзд до України. У 2014 році засудив анексію Криму Росією.

Загибель

27 лютого 2015 близько 23 години 40 хвилин Нєцмов був вбитий чотирма пострілами в груди з автомобіля білого кольору на Великому кам'яному мосту. Вбивство сталося за день до запланованого на перше березня у Москві опозиційного маршу "Весна".

нємцов кримінал росія

Знак гривні
Знак гривні