Навесні бойовики можуть напасти на Маріуполь, - розвідка США

Росія не планує захопити всю територію України, а лише ту частину, яка необхідна, щоб прокласти суходолом коридор до Криму. Весною може бути здійснений напад на Маріуполь, вважає директор Національної розвідки США. Про це пише Німецька хвиля.

Директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер вважає, що Росія має намір прокласти коридор суходолом до Криму, а також, що сепаратисти весною можуть здійснити напад на Маріуполь. Про це він заявив у четвер, 26 лютого, під час слухань у комітеті зі збройних сил Сенату США, повідомляє інформагентство AFP.

За словами Клеппера, президент Росії Володимир Путін не має на меті захопити всю територію України, а лише відділити ту частину, яка необхідна для створення сухупутного коридору до анексованого Росією кримського півострова. Тобто, йдеться про дві області в Східній Україні, "міст суходолом до Криму", а також порт, зокрема, Маріуполь. При цьому початку атаки на Маріуполь Клеппер очікує весною. "Ми не вважаємо, що атака на Маріуполь буде здійснена одразу ж. На мою думку, вони (проросійські сепаратисти. - Ред.) зачекають до весни, перш ніж здійснити напад", - зазначив директор Національної розвідки США.

Поставки зброї Києву

Клеппер також додав, що він підтримує ідею надання озброєнь українській армії. Водночас він наголосив, що це лише його "особиста думка", яка не обов’язково збігається з думкою американських спецслужб.
Як зазначається у повідомленні AFP, у розвідці США не виключають, що надання озброєнь Києву "спровокує негативну реакцію Путіна та росіян" та стане приводом для Москви постачати проросійським сепаратистам на Донбасі більш сучасні озброєння.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штаймаєр заявив, що просування сепаратистів на Маріуполь означатиме руйнування мінських домовленостей. "Просування на Маріуполь однозначно означатиме порушення домовленостей та усунення їх основ", - зазначив глава німецького зовнішньополітичного відомства в інерв'ю газеті Bild. Однак, на той момент, за його словами, Штайнмаєр не мав підтвердженої інформації про таке просування.

донеччина війна росія

Знак гривні
Знак гривні