Кадет з Москви перетнув кордон, щоб воювати за Україну (ФОТО)

На фото - В'ячеслав Донгузов, йому 20 років. Фотографія зроблена на навчальних стрільбах під Сумами. Він був кадетом елітного московського училища, але кілька днів тому нелегально перейшов російсько-український кордон, - пише сумський журналіст і письменник Євген Положій.

Я запитав у нього, що змусило його зважитися на такий відчайдушний крок, адже в Росії, якщо він туди повернеться, його чекає в'язниця - він зрадив присязі; там залишилися його батьки, і невідомо, коли він зможе тепер їх побачити.

Слава сказав, що конфлікти і проблеми у курсантів, в метриках яких було записано «українець», почалися відразу ж після початку війни між Україною і Росією. При цьому не важливо, підтримуєш ти політику Кремля і Путіна чи ні, українець - значить, отримуй.

Регулярні побиття і цькування з боку «товаришів по службі», на яке керівництво закривало очі, призвели до того, що один кадет-українець перед Новим роком повісився, другий днями здійснив невдалу спробу самогубства - стрілявся. На щастя, врятували.

Донгуз залишився один. Такі реалії сьогоднішньої Росії - тебе б'ють просто за те, що твоя національність - українець, а значить, ворог.

Слава не може толком пояснити, чому в нього не українське прізвище, знає тільки, що батьки - українці, і коли вдома хотіли щось обговорити "не при дітях", переходили на українську мову. Сам Слава по-українськи, природно, ні бум-бум.

«Я не міг уже терпіти цієї брехні про Україну, тому пішов. Я з шести років тримаю автомат в руках, займаюся рукопашним боєм, закінчив Суворовське училище. Воювати - я це вмію ».

Слава Донгуз записався в один з добровольчих батальйонів і через кілька днів відбуває в зону АТО. «Захищати Україну, - говорить він. - Тому що я - українець ».

росія маразм війна москва

Знак гривні
Знак гривні