Шиза, ти снова посєтіла мою власть. Генштаб хоче обмежити пересування навіть усередині країни (ОНОВЛЕНО)

ОНОВЛЕНО (3.02, 22.53): У РНБО заявили, що Генштаб не правильно зрозуміли, мовляв малося на увазі, що коли людина реєструєьтся (тобто прописується) в іншому адміністративному районі, то вона обовязково повина стати на облік у відповідному військоматі, а багато людей цього останніми роками не робило.

текст основної новини:

У Генштабі заявили, що військовозобов'язані мають мати довідку з військкомату не лише для виїзду за кордон, а й для виїзду за межі адміністративних районів.

Йдеться про приблизно третину населення і ця ідея Генштабу означає, що ледь не кожен чоловік повинен йти до військкомату аби отримати довідку, якщо їде наприклад до тещі в гості. Не важко уявити які черги там утворяться. Тепер увага! Для чого це робиться? Працівник військкомату розповів ТЕКСТАМ, що за його оцінками по всій Україні ховаються від отримання повісток близько 10 тисяч. За довідками ж повинні прийти 10 - 15 мільйонів. Невже "довідка з військкомату" найбільш оптимальний з точки зору Бюджету спосіб вирахувати "уклоністів". Вже не кажучи, про порушення базових свобод заради такої мізерної мети. Де логіка? Її немає, якщо тільки хтось не розраховує побудувати корупційну вертикаль коли за "довідку без проблем" братимуть дрібний хабар.

Може бути ще один мотив озвучення цього маразму. Більшість залишити в спокої, а вимагати довідки від тих хто їде за кордон. Але суті це не міняє. Минулого року за кордон їздило близько 2 млн українців. Приблизно ретина з них військовозобовязані, це майже 700 тисяч. І суть залишається така ж.

Ми живемо у вік баз даних і, якщо Генштаб вирветься з лап дрімучого совка і проявить мінімум зацікавленості сучасними інформаційними технологіями, то тих кому присилали повістки можна буде легко зупини на кордоні, і довідки мільйонам для цього не потрібні.

Ідею ощасливити усіх ходінням у військомат за довідкою озвучив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу Володимир Талалай, повідомляє Укрінформ.

"Чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов'язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформляється у формі відповідної довідки", - сказав він.

"Військовозобов'язаний, який в умовах, коли в державі проводиться мобілізація, має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району, він повинен про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл... Це не обов'язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщуючись по території держави", - заявив Талалай.

Довідку з військкомату потрібно мати і при тимчасовому переміщенні за межі адмінрайонів.

"Тому, що він (військовозобов'язаний - ред.) може бути необхідний для комплектування військ. Якщо у ньому немає потреби, йому видаються довідку і він з цією довідку переміщується", - заявив представник Генштабу.

Водночас, генерал уточнив, що таку довідку не потрібно отримувати, якщо військовозобов'язаний виїжджає за межі свого адмінрайону "на день-два".

За його словами, мінімальні терміни для виїзду поки остаточно не визначені, і це, та інші питання, будуть врегульовані найближчим часом на виконання указу Президента України № 40/2015. Людською мовою буде розроблений відповідний законопроект чи зміни до закону, які обмежуватимуть свободу переміщення. Відповідно від депутатів залежить, чи втілиться ця ініціатива в життя.

Найчастіше, зазначив Володимир Талалай, потреба у цій довідці стосується випадків, коли військовозобов'язаний має намір виїхати за межі держави під час мобілізації.

"Це має бути довідка установленої форми у військовому комісаріаті, де визначено що громадяни такий-то перебуває на обліку і має дозвіл на виїзд", - додав він.

За його словами, мінімальних термінів для виїзду поки що остаточно не визначено, це та інші питання буде врегульовано найближчим часом.

Норма на яку посилається Генштаб звучить так: " Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті. (Ст 22, ч 6 закону «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію».)".

"Місце проживання" це широке поняття, яке, як правило трактується, як місце реєстрації (прописки) ініціатива ж Генштабу виходить за рамки цієї статті, військові трактують її занадто широко, нагадаємо: "..має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району (наголошуємо не змінити місце проживання, а просто виїхати), він повинен про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл"

Як вже повідомлялося, порядок перетинання державного кордону військовозобов'язаними залишається чинним, жодних змін в законодавство поки не прийнято. Про це йдеться в повідомленні Західного регіонального управління Держприкордонслужби в Facebook.

"Інформація для мобілізованих та осіб призовного віку. На сьогоднішній день ніяких змін у законодавчому полі щодо перетину державного кордону з довідками з військкоматів немає. Тому документами, які дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка", - повідомляє відомство.

Використано матеріали Інсайдер

маразм

Знак гривні
Знак гривні