Як банки наживаються на проблемах з валютою (ТАБЛИЦЯ)

Банки ввели свої комісії, за допомогою яких наживаються на тих, хто не хоче втрачати заощадження.

Торік українські банки продали населенню валюти на $ 8 млрд. Могли б і більше, якби не обмеження НБУ. Роком раніше українці купили в два з половиною рази більше валюти, - пише Хабс.

Банки зараз мають право продати валюту в еквіваленті 3 000 гривень на день в одні руки. Право мають, але користуються ним нечасто. НБУ «попросив» банки виставляти обмінні курси максимум на 5% більше індикативного курсу (вчора він був 15,81 грн ./$).

Тому з готівковою валютою банки працюють слабо. По 16 гривень долар вони не продають, а нести в банки валюту сенсу немає: на чорному ринку за неї дають набагато більше. НБУ щодня продає на міжбанку $3 млн для поповнення кас і під імпортні контракти. Банкам цього мало.

Українці стали активніше використовувати пластикові карти, курси конвертації по яких були вигідніші готівки. Але з осені банкіри почали перекривати і цю лазівку. Вони ввели так званий «комерційний курс» (див. Таблицю №2). Але це не все.

Багато банків ввели додаткові комісії. Приміром, Укргазбанк з 20 січня почав брати 30% комісію за видачу готівки в банкоматах за межами України. Стільки ж вони знімають і за розрахунок гривневою карткою за товари та послуги у валюті. Державний Укрексімбанк розіслав клієнтам смс з повідомленням, що з 2 лютого вводить комісію за зняття готівки за кордоном з гривневої карти в розмірі 10% + $ 3. Укрсоцбанк за зняття готівки з неіменних карт за кордоном зніме додаткові 13% комісійних.

У підсумку клієнтам зовсім заморочили голову. Зараз складно передбачити, яку суму в гривні зніме банк за валютну операцію.

Hubs звів курси за безготівковими платежами і розміри комісій топ-10 банків за кількістю активних платіжних карт.

економіка банки валюта

Знак гривні
Знак гривні