Бюджет прийняли після четвертої ранку. Вночі ж міняли інші закони (ОГЛЯД)

Сьогодні між четвертою та п'ятою ранку парламент ухвалив державний бюджет України на 2015 рік. Голосували "з голоса", офіціцної версії, прийнятих законів ще немає. Тому з упевненістю сказати важко, що ж депутати прийняли.

Прем’єр Арсеній Яценюк визнав недосконалість проекту бюджету і обіцяє внести зміни до нього вже після 15 лютого.

Частина депутатів виступали проти голосування поспіхом за бюджет, який не читали, та звинувачували уряд у шантажуванні.

Так, народний депутат від БПП Сергій Лещенко на своїй сторінці в Facebook написав, що велика частина депутатів бунтує.

Ще один народний обранець від БПП Мустафа Найем вважає бюджет незбалансованим та недоопрацьованим та називає такий поспіх із його прийняттям шантажем.

Порошенко в неділю вдень приходив у Раду особисто й вимагав від депутатів своєї фракції або голосувати, або виходити з фракції.

Окрім бюджету, посеред ночі з неділі на понеділок прийнято й інші закони.

Так, парламент затвердив зменшення розміру єдиного соцвнеску з 41 до 16.4%.

Крім того, Верховна Рада після довгих узгоджень прийняла закон, який урізає державні соціальні виплати різним категоріям громадян, утому числі депутатам і суддям.

Мають зберегти доплати для науковців та усі норми закону про освіту.
Уряд індексує зарплати і пенсії за результатами першого півріччя та 1 грудня.
Законом передбачено скорочення чисельності працівників Генпрокуратури, і скасовується вихідна допомога для прокурорів.
Кількість працівників МВС скоротять на 20 тисяч, а фінансування міністерства залишать незмінними.

Крім того мають зберегти пільги для політв'язнів.

До першого червня пільговий проїзд зберігається без змін.

Пільги чорнобильцям збережуть повністю для першої категорії, для другої категорії збережуть пільги також, крім санаторного лікування.

Цей документ передбачає проведення реорганізації та ліквідації комунальних навчальних закладів рішенням місцевих органів влади, яким "дозволяють" також харчувати та перевозити учнів та студентів.

Державні школи, садочки та позашкільні навчальні заклади (ДЮСШ, художні і музичні школи тощо) закриватимуться за рішенням засновників.
Сиріт, інвалідів, малозабезпечених та дітей позбавлених піклування пропонується харчувати коштом держбюджету, годування решти можуть перекласти на місцеву владу.

Крім того, закон передбачає посилення відповідальності за корупцію, аж до позбавлення вчених пенсій тощо.

Також урізається утримання суддів та депутатів, скорочуються розміри виплат при виході на пенсію, а депутатам урізають кошти на утримання помічників.

Крім того, правом отримання безоплатного житла з електроенергією та теплом тепер зможуть користуватися тільки "за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу".

У законі також передбачена низка змін до законів, що стосуються спортивних шкіл, дітей шахтарів, чорнобильців, бібліотекарів, держслужбовців, журналістів державних ЗМІ, суддів, правоохоронців, нардепів, працівників науки, музейної та культурної сфер.

Депутати двічі приймали закон №1557 про бюджетну децентралізацію.

"За" проголосували 232 депутата при 226 необхідних.

Причиною переголосування стало те, що першого разу депутат від "Народного фронту" Олександр Сочка був впійманий на кнопкодавстві.

Рада має намір залишити у віданні місцевих бюджетів (міста обласного значення та районні бюджети) - 60% від податку на доходи фізосіб, а у веденні обласних бюджетів -15%.

"При цьому норма відрахувань до держбюджету податку на прибуток підприємств буде знижено з 100% до 90%, 10% податку від прибутку підприємств надійде до бюджету Києва", - йдеться у документі.

Крім того, Рада має намір збільшити відрахування до держбюджету з рентної плати за користування надрами (крім нафти і природного газу) з 50% до 75%.

Рада також має намір передати до місцевих бюджетів акцизний податок від реалізації через роздрібні мережі пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів, біодизеля і скрапленого газу, надходження від ліцензій на право експорту, імпорту та оптової торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією і ряд інших зборів.

Також Рада має намір скоротити відрахування екологічного податку до держбюджету з 65% до 20%, а відрахування до місцевого бюджету збільшити з 35% до 80%, з яких 55% будуть направлятися в обласні бюджети, а 25% - до районних бюджетів і бюджетів міст обласного значення.

Крім того, документом пропонується ввести в числі трансфертів з держбюджету до місцевих бюджетів освітню субвенцію, медичну субвенцію, субвенцію на підготовку робітничих спеціальностей, субвенцію на проекти з ліквідації підприємств вугільної та торфодобувної промисловості і змісту водовідвідних комплексів на умовах спільного фінансування (50%) і виключити з переліку субвенцію на будівництво та ремонт вулиць і доріг комунального значення.

"У новому положенні законопроекту пропонується підтримати пропозицію щодо можливості прийняття Кабміном рішень за погодженням з верховним головнокомандувачем ЗСУ щодо використання бюджетних коштів на потреби оборони з доповненими словами "до початку роботи Ради", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи в парламенті перед прийняттям відповідної законодавчої ініціативи.

"Іншими словами, до того моменту поки не зібралася ВР, якщо введено військовий стан, то здійснення бюджетних витрат здійснюється урядом за погодженням з президентом України", - додав він.

За словами Яценюка в погодженому варіанті документа були враховані всі правки, внесені профільним комітетом Ради в рамках підготовки до другого читання.

Зокрема, в зміни щодо розміщення на рахунках у банках держсектора власних надходжень ВНЗ та наукових установ буде передбачена така ж можливість і для закладів культури.

"Пояснюю: це ті у яких є кошти на єдиному казначейському рахунку (ЄКР), які йдуть з бюджету, залишаються на ЄКР, а там, де є власні надходження як освітні установи, так і культури - вони можуть розміщуватися на банківських рахунках. Ви це просили і ми це врахували ", - сказав прем'єр.

Джерела: Українська правда, Інсайдер, Бі-Бі-Сі

бюджет Рада закон реформи

Знак гривні
Знак гривні