Лещенко: Турчинов шантажує Раду, закон про РНБО нагадує закони 16 січня

Як відомо, 25 грудня на ранковому засіданні Верховної Ради депутати ухвалили закон про РНБО у другому читанні за основу і в цілому. Його підтримали 253 народних депутати.

Законопроект про повноваження секретаря Ради національної безпеки й оборони у Верховній Раді ухвалили з порушенням регламенту та під тиском секретаря РНБО Олександра Турчинова, - заявив журналістам депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко у кулуарах парламенту.

"Позавчора (23 грудня) Верховна Рада провалила цей закон. Після цього було голосування про повторне друге читання. З цього моменту почалося повторне друге читання, що означає, що всі 400 депутатів мали право протягом 10 днів подавати поправки до цього законопроекту. Ми подали поправки вчора, о 14:47", - пояснив він.

Після цього не голосувати поправку у сесійні залі не можна було, наголосив Лещенко на камеру "Громадське ТБ".

"Ми сьогодні приходимо у Верховну Раду, ми не голосуємо за те, щоб повернутися до цього питання. Як це питання спливає у порядку денному? – Незрозуміло. Пашинський зачитує якийсь законопроект – "з голосу", ні в кого на руках не було жодного аркушу паперу!.. Навіть ті, хто вслуховувався, – не могли зрозуміти, про що йдеться, бо не було порівняльної таблиці", - обурився депутат.

"Він був зобов’язаний поставити за наполяганням автора поправки цю поправку, бо це було передбачено регламентом. Замість цього вони голосують за основу і в цілому. І все – рішення прийнято", - каже Лещенко.
За його словами, на депутатів тиснуть соратники прем’єра Арсенія Яценюка.

"Турчинов шантажує всю Верховну Раду… Тим, що він не буде працювати, тим, що "Народний Фронт" кудись вийде", - сказав Лещенко.

"Нагнули всіх через коліно – і ухвалили рішення, яке суперечить Конституції і законам, не по одному, а по багатьох пунктах – і регламенту, і Конституції. Це просто не налазить на жодну голову", - додав він.

За словами депутата БПП, представники "Самопомочі" теж підписувалися за поправки.

"Ми будемо працювати принципово. Але я думаю, що ця Верховна Рада не досидить до кінця своїх повноважень. Те, що вони роблять, – це повернення до традицій Віктора Федоровича Януковича, і комусь доведеться тікати з країни", - заявив Лещенко.

У своєму Facebook Лещенко також написав, що чинний парламент повторює помилки 16 січня 2014 року, голосуючи за "закон про РНБО, який створює нову гілку влади з РНБО і наділяє Турчинова повноваженнями віце-президента".

"Народний фронт" шантажем та нехтуванням закону протиснув рішення, яке ми будемо розхльобувати багато років. Якщо в Україні станеться реванш, згадаєте потім цей мій запис", - зазначив Лещенко.

Окремо хочу написати про спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана. Мені соромно за себе, бо я як наївний журналіст колись покладав на Гройсмана певні надії як на людину нової якості, нових цінностей, нового досвіду. Розчаровуватися ніколи не пізно. Так само як дотримуватися Конституції, законів України та елементарних моральних рамок.

турчинов Рада рнбо лещенко

Знак гривні
Знак гривні