ООН: владу Північної Кореї треба судити в Гаазі за геноцид власного населення

У Раді Безпеки ООН вперше відбулося обговорення питання про права людини в КНДР, яке правозахисники назвали історичним. Передумовою до цього стало засідання Генеральної асамблеї ООН. На ньому представники 116 держав проголосували за резолюцію, яка засуджує порушення прав людини в Північній Кореї, а також висловилися за притягнення влади КНДР до міжнародного суду.

Однак резолюція, що вимагає санкцій проти керівництва Північної Кореї, необов'язкова до виконання, відзначає агентство AFP.

У понеділок, 22 грудня, на обговоренні в Радбезі ситуації з правами людини в Північній Кореї найактивніше звучав голос США. Постійний представник США при ООН Саманта Пауер заявила, що порушення прав людини в Північній Кореї - "загроза для всього світу". Аналогічну позицію зайняли представники Франції, Австралії та Великобританії.

Варто відзначити, що додатковим приводом до зростання напруженості відносин між США і КНДР стали події навколо хакерської атаки на Sony Pictures, (пов'язаною із новою кінокомедією, яку зняла компанія про замах на північно-корейського лідера) у проведенні якої Америка звинувачує Північну Корею.

Виступаючи зі зверненням про кібератаки КНДР, Обама заявив, що Сполучені Штати дадуть відповідь пропорційно.

За його словами, у США "немає ніяких даних, що Північна Корея діяла спільно з якоюсь іншою країною", хоча напередодні повідомлялося, що в організації атаки північнокорейським кібертерористам могли надавати допомогу Китай і Росія.

Повертаючись до обговорення питання в ООН, DW-World повідомляє, що спробу зняти питання з обговорення знову, як і навесні цього року, зробили головні союзники КНДР - представники Китаю та Росії, але залишилися в меншості.

Члени правозахисної організації Human Rights Watch заявили, що нарешті Радбез ООН почав вбачати загрозу міжнародній безпеці не тільки в питаннях, пов'язаних з ядерною програмою Північної Кореї, але і в питаннях про геноцид власного населення.

Незважаючи на те що не було прийнято ніяких рішень, каже голова HRW Кеннет Рот, "Радбез довів до відома керівництва в Пхеньяні, що йому необхідно покласти край багаторічним злодіянням проти власного народу. Це історична подія".

Багато уваги було приділено і проблемі контрабанди людей з КНДР. Контрабандисти під виглядом "посередників" вивозять з цієї країни дівчат і фактично продають їх у рабство в Китаї. При цьому жертви не звертаються ні до кого по допомогу, побоюючись, що китайська влада видасть їх назад у КНДР.

корея геноцид

Знак гривні
Знак гривні