Україна не може купити вже привезене з ПАР вугілля, бо державна компанія не може купити валюту

Відвантаження південноафриканського вугілля в Україну зупинено через блокування продажу валюти державній компанії "Укрінтеренерго" для розрахунків з постачальником - британській Steel Mont Trading Ltd.

"Судно з четвертою партією вугілля дійсно знаходиться на рейді Іллічівського порту, але до розвантаження приступити неможливо ... Нашій компанії заблокували купівлю валюти, і ми не можемо розрахуватися зі Steel Mont за третю і четверту партію вугілля. Відповідно, вони не можуть розрахуватися з портом за розвантаження, із залізницею - за вагони", - зазначили в" Укрінтеренерго", чиє повідомлення цитує Цензор.

За даними української держкомпанії, гривневі кошти для купівлі валюти були зарезервовані більше трьох тижнів тому, проте провести транзакцію досі не вдалося.

"На жаль, ми не знаємо, хто саме заблокував процес", - кажуть в "Укрінтеренерго".

За даними компанії, 80% вартості третьої партії вугілля з ПАР потрібно було сплатити до 17 листопада (20% - передоплата), проте зробити це не вдалося.

В "Укрінтеренерго" підкреслюють, що Іллічівський порт, термінал TIS, "Укрзалізниця" провели колосальну роботу, щоб забезпечити ритмічне відвантаження вугілля, проте їх зусилля виявилися марними.

"Зупинено все відвантаження, залізниця змушена переадресовувати вагони, порт не може тримати причали. Тим часом, вугілля, яке прибуло з відмінною вологістю, мокне під снігом. На те, щоб знову організувати відвантаження, піде час - потрібно буде звільнити причали, крани, підготувати склади, самоскиди, вагони. Ситуація жахлива", - говорять в компанії.

В "Укрінтеренерго" додають, що в рамках кримінальної справи силовики вилучили всі сервери компанії, систематично викликають на допити менеджмент.

"Як відомо, зараз Росія зупинила відвантаження антрациту в Україну. Судячи з усього, хтось усередині нашої країни зацікавлений, щоб вугілля з ПАР також не поставлялося," Укрінтеренерго" не виконувало роботу по диверсифікації поставок, а ситуація в енергетиці - погіршувалася", - резюмують в "Укрінтеренерго".

Як повідомлялося, "Укрінтеренерго" 19 серпня підписало угоду з компанією Steel Mont Trading Ltd. на поставку 1 млн тонн вугілля антрацитної групи для ТЕС державної енергогенеруючої компанії "Центренерго".

Згідно з контрактом, вартість закупівлі південноафриканського вугілля становить 86 доларів за тонну, а його ціна з урахуванням транспортних та інших витрат після доставки на склади ТЕС "Центренерго" коливається в районі 110 доларів.

На початку листопада Генеральна прокуратура почала розслідування відносно завищених цін при закупівлі вугілля з ПАР.

Раніше ЗМІ повідомили, що причиною початку розслідування стало питання президента України Петра Порошенка до прозорості схеми поставок вугілля з ПАР в Україні, яке він озвучив на засіданні РНБО.

7 листопада на допит в Генпрокуратуру були викликані керівники держкомпаній "Укрінтеренерго" і "Центренерго". Вони надали слідчим контракти на закупівлю вугілля з Південно-Африканської Республіки, після чого їх відпустили.

скандал енергетика південна африка вугілля

Знак гривні
Знак гривні