Економічна криза в Україні в цифрах (ВІЗУАЛІЗАЦІЯ)

Економіка України - в глибокій кризі. Її каталізаторами стали: революція, анексія Росією Криму, а за нею війна на Донбасі з терористами та російською армією, - пише Юрій Віннічук, Інсайдер.

Передумови цієї кризи заклали ще уряд Юлії Тимошенко та команда колишнього президента Віктора Януковича. Спочатку Тимошенко підписала з Росією "вигідний" газовий контракт, а Янукович впровадив в Україні "інститут смотрящих" під патронатом президентської Сім'ї.

Майже десять років не здійснювалася диверсифікація поставок енергоресурсів. Тарифи на комунальні послуги штучно тримали на одному рівні, щоб задобрити електорат на чергових виборах. Державний борг перевищив 60% ВВП. Курс гривні був зафіксований командою Януковича на одному рівні за рахунок спалення золотовалютних резервів.

Система конвертаційних центрів, "відкатів" та розпилу бюджету через державні закупівлі працювала як годинник. Без хабара не обходилось отримання жодного дозвільного документа.

Сьогодні Україна класифікується міжнародними рейтинговими агентствами, як країна, що знаходиться в переддефолтному стані. Єврооблігації українських корпорацій торгуються з великим дисконтом.

Національна валюта за рік девальвувала на 90%, а золотовалютні резерви знизились на майже 40%. Через війну промислове виробництво в Донецькій області знизилось на 28%, в Луганській - на 44%. В цілому по країні падіння становило на 9,4%.

За прогнозами голови НБУ Валерії Гонтарєвої, інфляція в 2014 році становитиме 25%. Через девальвацію і падіння доходів населення скорочується роздрібний товарообіг та споживання пального.

За дев'ять місяців 2014 року вкладники винесли з банків 34,3 млрд гривень і трохи більше $7 млрд. Нацбанк вивів з ринку майже 30 банків.

Війна у вугледобувному регіоні спричинила дефіцит енергетичного вугілля. В минулому найбільший експортер антрациту сьогодні змушений імпортувати паливо з Південної Африки та Росії. І навіть тут не обійшлося без скандалу на бажанні заробити. У рейтингу корупційних ризиків серед 197 країн Україна займає 132.

В Україні росте тільки одна галузь економіки – агропромисловий комплекс.

Візуалізація – Діана Косенко:

За 2014 рік в країні майже не проведено реформ. Було багато декларацій та декілька прийнятих в першому читанні законопроектів. Наприклад, про податкову реформу та зниження єдиного соціального внеску.

Так, уряд розпочав диверсифікацію постачань газу та підняв тарифи на комунальні послуги. Однак диверсифікація розпочалась лише після того як Росія "перекрила кран", а тарифи підняти змусив МВФ в обмін на кредити.

Було прийнято закон про люстрацію, але він не стосується чиновників, що крали до Януковича, як і не стосується виборних посад (депутатів всіх рівнів та мерів, які не менше погрузли в корупції). Антикорупційне бюро, яке планується створити в майбутньому, вже перетворили на черговий правоохоронний орган з функцією "віджиму".

Не видно реформи судової системи, оскільки без чеснів суддів не буде гарантованого захисту приватної власності. Не зроблено жодних кроків для підтримки розвитку малого та середнього бізнесу та запуску фондового ринку. Без цього інвестори в країну не прийдуть.

Влада навіть не спромоглася організувати закупівлю МОЗом ліків, необхідних для життя сотень тисяч громадян.

економіка криза війна

Знак гривні
Знак гривні