Сьогодні - річниця Євромайдану. Як усе починалось (ВІДЕО)

Один рік тому, 21 листопада 2013 року, Кабінет міністрів України ухвалив постанову про призупинення процесу підписання Угоди про асоціацію з ЄС, що викликало масові протести в Україні, які згодом отримали назву Євромайдан.

Акції відбулися також в Івано-Франківську, Донецьку, Хмельницькому, Львові, Ужгороді, Луцьку.

Паралельно у соцмережах та ЗМІ на означення протестів поширилися слово і хештег "Євромайдан".

Мітинг тривав і наступного дня. Увечері під час спроби встановити намети сталися сутички між активістами та міліцією. 23 листопада міліція також намагалася відтіснити мітингувальників з площі, обґрунтовуючи це необхідністю встановлення ялинки, яка пізніше стала одним з важливих символів Євромайдану.

24 листопада відбулися перші масові мітинги в Києві (100 тисяч учасників) та Львові (біля 20 тисяч). Також у ці дні протести тривали в Луганську, Дніпропетровську, Харкові, Донецьку, Одесі, Черкасах та інших містах. Подекуди мітинги були розігнані силовиками.

26 листопада до протестів організовано долучилися студенти КНУ імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії. В наступні дні відбулися попереджувальний та загальний студентський стайки.

На наступний після завершення Вільнюського саміту день, 30 листопада близько 4-ї години ранку "Беркут" почав розгін протестувальників, під час якого постраждало багато учасників. Багато випадків неправомірного застосування сили співробітниками спецзагону МВС були зафіксовані журналістами й учасниками протестів.

Вже невдовзі на Михайлівській площі почали збиратися обурені розгоном громадяни, кількість яких значно перевищила кількість першопочаткових учасників Євромайдану.

Зараз, у річницю - іноземні гості з‘їжджаються до Києва, щоб разом з українцями відзначити річницю Євромайдану. Віце-президент США Джо Байден прибув до України вже втретє за останній рік. Очікується, що на його переговорах з українським керівництвом буде йтися про необхідність боротьби з корупцією та радикальних реформ – те, чого вимагали протестувальники під час 3-місячного протистояння з режимом Януковича.

Озираючись на всі драматичні події, які відбулися за рік – загибель Небесної сотні, втрату Криму, війну на Донбасі, українці кажуть, що, попри все, стали іншими:

“Відбулося пробудження свідомості українців, єднання нації і я сподіваюся, народження нації. Але не маємо розслаблятися. Багато роботи попереду”.

“Гасла про те, що нічого не змінилося, дуже поверхневі. Тому що неймовірно змінилося всередині нас самих. Ми ніколи вже не будемо такими, як були”.

Протестний рух, відомий як “Євромайдан”, почався після рішення попередньої влади зупинити переговори щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Після перших жертв демонстрації набули революційного характеру і призвели до втечі Віктора Януковича та його найближчого оточення до Росії.

Ті, хто загинув на Майдані, залишилися у пам‘яті як “Небесна сотня”.

Джерела: Уніан, Про Все, Євроньюс

Євромайдан права людини

Знак гривні
Знак гривні