Які фірми поставляють товари для МінОборони

Вже більш ніж півроку на території Донецької та Луганської областей триває антитерористична операція. Очевидно, що українська армія, яка за роки незалежності майже повністю занепала, не була готова до активних бойових дій, - пише Дмитро Король на Insider.

Поки Кабінет Міністрів і оборонні відомства вирішували бюрократичні питання, що заважали забезпечити військових усім необхідним, за справу взялися волонтери, які збирали кошти і самі везли в зону АТО все необхідне. Починаючи від шкарпеток і закінчуючи бронежилетами й технікою.

Та коли тендерні процедури для Міноборони було спрощено, а Кабмін виділив на закупівлі 8 мільярдів гривень, ситуація не змінилася. Значну частину бійців досі споряджають волонтери.

До кінця серпня Міноборони, МВС і окремі військові частини витратили на потреби АТО лише 3 млрд грн. Восени сума збільшилася ще на 2,6 мільярда. Але третина грошей досі лежить без діла на рахунках.

За даними "Вісника держзакупівель", у вересні-жовтні військовими було проведено понад 600 тендерів. Із різних причин 150 з них було скасовано, успішно завершилися 450.

Серед товарів, робіт і послуг, які закуповували, – форма, спорядження, постільне приладдя, ліки, їжа та засоби гігієни для військовослужбовців, ремонт бойової техніки, автомобілі й автобуси для транспортування людей, паливо та необхідне обладнання.

Паливо

Найбільшою статтею витрат восени стали нафтопродукти. На них пішло майже 780 мільйонів гривень.

Попередні місяці абсолютним лідером поставок пального для потреб АТО була "Укртатнафта", підконтрольна губернатору Дніпропетровської області Ігорю Коломойському. Але починаючи з вересня ситуація змінилася.

Найбільші підряди в рамках одного тендера отримали три компанії: "ОККО-бізнес", "Елемент ойл" і "Перша компанія максимум". Через особливі обставини, пов’язані з проведенням бойових дій, усі договори було укладено без конкурсу.

"ОККО-бізнес", яка заробить на поставках пального 197,65 млн грн, належить власнику концерну "Галнафтогаз" Віталію Антонову. Це один із найбільших нафтових трейдерів України, тому особливих питань щодо його перемоги не виникає.

"Елемент ойл" належить київському бізнесмену Ігорю Везікову. Фірму було створено в грудні 2013 року, але 2014-го вона вже встигла стати одним із найбільших імпортерів дизпалива в Україні.

Компанія вперше виконуватиме підряд Міністерства оборони, але раніше вона вигравала доволі великі тендери "Укрзалізничпостачу" й інших державних відомств. Цього разу вона отримає 97 мільйонів гривень.

Найзагадковішим переможцем тендера стала "Перша компанія максимум". Із Міноборони вона також співпрацюватиме вперше, але за правління Віктора Януковича неодноразово вигравала тендери інших держустанов.

Зокрема, вона "натендерила" майже 200 млн грн на постачанні продуктів харчування для Мінсоцполітики і "Чорнобильського спецкомбінату". Тепер, схоже, вирішила зайнятися поставками нафтопродуктів.

Власником "Першої компанії максимум" вказано Олександра Савченка. За інформацією "Наших грошей", він також працює директором фірми "Укрпродакорд ОР". Остання раніше належала Олені Березюк – дружині Руслана Березюка, депутата Білоцерківської міськради, який донедавна представляв Партію регіонів, а тепер - безпартійний.

Одяг і текстиль

Через невелику вартість улітку на закупівлю одягу та текстильних виробів для бійців витрачали порівняно небагато коштів. Із наближенням холодів ситуація змінилася. Міноборони почало закуповувати дорогі зимові речі, а кошторис цієї статті витрат зріс удвічі - до 490 млн грн.

Головними постачальниками залишилися вже відомі компанії.

Найбільші замовлення на взуття виграв "Таланлегпром" Андрія та Оксани Лаврик, з яким Міноборони співпрацювало й улітку.

Фірма з майже ідентичною назвою "Таллегпром" за переговорною процедурою отримала тендер на поставку рюкзаків вартістю 11 мільйонів гривень. Згідно з даними реєстру юросіб, вона зареєстрована наприкінці серпня поточного року Костянтином Нільгою. Останній також відомий як директор "Компанії Ді Сі" Сергія Сігала, яку неодноразово штрафували за невиконання тендерних умов.

Найбільшим постачальником утепленого зовнішнього одягу – курток і штанів - стала компанія "Астра люкс". За даними держреєстру, її найбільшим акціонером є Ольга Сєргєєва, яка раніше очолювала Партію регіонів у Солом’янській райраді столиці.

Разом із нею одяг закуповували у фірм "ОлТекс" Ганни Огаренко і "Харків" Валентини Якименко й Віти Фелонюк.

Кожухами й шапками оборонні відомства закупились у харківської фірми "Монітор" Михайла та Миколи Немировських.

При закупівлі одягу та текстильних виробів Міністерством оборони, МВС і військовими частинами ціни на товар помітно різнилися.

Ремонт техніки

У попередні місяці найбільше коштів витрачали саме на ремонт бойової техніки, яка виявилася непридатною для експлуатації, але восени витрати за цією статтею помітно зменшилися. За два місяці вони становили 488 мільйонів гривень.

Через відсутність конкуренції майже всі тендери пройшли за процедурою "закупівлі в одного учасника", а найбільші підряди знов отримали державні машинобудівні, бронетанкові й авіаційні підприємства.

Техніка

На закупівлю вантажних автомобілів і автобусів для перевезення цивільних і військовослужбовців було витрачено 212 мільйонів гривень. Майже всі тендери пройшли за процедурою закупівлі в одного учасника.

Найбільший тендер дістався компанії "Дозор Авто". За 86 вантажівок, самоскидів і евакуаторів вона отримає 40 мільйонів гривень.

На момент заснування у 2012 році фірма мала назву "Богдан Схід Авто" і належала бізнес-партнерові президента Петра Порошенка Олегові Свинарчуку. Зараз вона записана на Владислава Бельбаса, який працює ще й директором напряму вантажних автомобілів і автобусів "Хюндай Мотор Україна", офіційним дилером якого є "Богдан".

Ще 30 автобусів "Атаман" загальною вартістю 20 млн грн на замовлення МВС поставить компанія "Український автобус".

Зараз вона зареєстрована на донеччанку Світлану Свєшнікову. Але до 2011 року під назвою "Черкаський автобус" також входила до корпорації "Богдан". Згодом через борги завод було продано "Промінвестбанку", який належить російському "Внєшекономбанку".

Чергові 50 пасажирських автобусів вартістю 31 мільйон гривень поставить "Автоскладський завод №1", який входить до все тієї ж корпорації "Богдан".

Останніми з найбільших постачальників автотранспорту стали "Торговий дім "КамАЗ" і "Київський республіканський автоцентр". Разом вони виграли підрядів майже на 40 мільйонів гривень.

Обидва підприємства належать родині Затхей. Один із них – Михайло Затхей - депутат Фастівської райради, обраний від Партії регіонів.

Апаратура

На спеціалізовану апаратуру для аеронавігації, GPS-навігації та здійснення радіолокації і радіозв'язку було витрачено 180 мільйонів гривень. У цю суму входять закупівлі оптичних і вимірювальних приладів і конторської техніки.

Найбільший підряд у цій сфері отримала компанія "Банкомзв’язок", яка заробить 48 мільйонів гривень на обладнанні для прикордонного контролю.

За даними реєстру юросіб, єдиним власником цієї фірми є багамський офшор Ditel, Inc, а її директором вказано Едуарда Щучика.

Радіологічне обладнання закуповували в основному в компанії "Доля і Ко. ЛТД". За два місяці на підрядах оборонних відомств вона заробила майже 45 млн грн.

Ця фірма зареєстрована у 1992 році, її власники – кияни Лариса та Андрій Татарінцеви.

Іще близько 20 млн грн на апаратурі для здійснення зв’язку в бойових машинах заробить підприємство "Датагруп".

Його ще в 2001 році заснували бізнесмени Олександр Кардаков і Олександр Данченко. Пізніше фірму переписали на кіпрську "офшорку" Datagroup Holding Limited, яка, своєю чергою, записана ще на три офшори, але вже віргінські.

Сьогодні директором "Датагруп" є все той самий Данченко, який став народним депутатом за списком "Самопомочі".

Захист

На закупівлю бронежилетів і захисних шоломів за час АТО було витрачено 166 мільйонів гривень.

Майже монопольне становище в поставках цього виду продукції для потреб армії, як і раніше, займає компанія "Темп-3000". Більшість тендерів знову пройшла за договірною процедурою.

Тисячі бронежилетів і шоломів різних модифікацій замовляли за ціною від 2 до 5 тисяч грн. При цьому інколи ціни на одну й ту саму модифікацію могли відрізнятися.

Наприкінці літа Генеральна прокуратура повідомляла, що бронежилети виробництва "Темп-3000" не відповідають технічним нормам. Їх постачали без захисту шиї і паху, що призвело до чисельних поранень і смертей військовослужбовців. Окрім того, кулі, які бронежилети мали зупиняти, пробивали їх наскрізь.

Незважаючи на це, Міноборони продовжує закуповувати броню саме в "Темпа".

Компанією володіють Тамара Романчук, Юрій Євтушенко та Роман Балченко. "Темп-3000" є розробником і виробником бронежилетів серії "Корсар".

На продукти харчування для військовослужбовців за два місяці було витрачено 123 мільйони гривень. Майже всі тендери в цій галузі дробилися на невеличкі лоти, тому переможців було безліч і визначити найбільшого з них важко. Закуповували в основному м'ясо, рибу, консервовану продукцію та овочі.

Аналогічна ситуація спостерігалась у закупівлях ліків і медобладнання, на які витратили 74 млн грн.

На послуги з транспортування було витрачено 76 млн грн. Під транспортуванням мається на увазі перевезення вантажів для потреб армії у залізничному й авіаційному сполученні. Більшість підрядів у цій сфері отримали територіальні відділення державної "Укрзалізниці".

INSIDER запитав у Міністерства оборони, чому повільно використовуються виділені гроші. На час публікації матеріалу відповіді ми не отримали.

армія АТО

Знак гривні
Знак гривні