Amnesty: Страти без суду застосовують з обох сторін конфлікту в Україні (ОГЛЯД)

«Не існує жодних сумнівів, що позасудові страти та інші звірства вчиняються як проросійськими сепаратистами, так і прокиївськими силами на сході України, але отримати достовірне уявлення про масштаби цих порушень дуже важко."

Раніше: Amnesty звинувачує у військових злочинах як терористів, так і сили АТО - зокрема, "Айдар"

У свіжій доповіді Міжнародної Амністії «Позасудові страти під час конфлікту в східній Україні» представлені результати дослідження, проведеного в східній Україні (Донбасі) в кінці серпня і в кінці вересня 2014 року, та дані, зібрані під час інтерв’ю з жертвами порушень прав людини та їх сім’ями, очевидцями, місцевими посадовцями в Луганській та Донецькій областях, медичними працівниками та комбатантами з обох сторін.

«Не існує жодних сумнівів, що позасудові страти та інші звірства вчиняються як проросійськими сепаратистами, так і прокиївськими силами на сході України, але отримати достовірне уявлення про масштаби цих порушень дуже важко. Цілком імовірно, що багато з цих порушень ще не виявлені, а інші навмисно фальсифікуються. Також очевидним є те, що деякі з найбільш шокуючих випадків, про які надходили повідомлення, зокрема в російських ЗМІ, були в значній мірі перебільшені», — заявила Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

"В 4:30 ранку бойовик розбудив нас, викрикуючи “Встати! Евакуація”. Вони відкрили три або чотири камери, і всього я чув від шести до восьми пострілів. Це було як рулетка: когось розстріляли, когось відпустили, когось забрали", - засвідчив підприємець, затриманий сепаратистами.

Водночас, «Amnesty International не знайшла і не отримала будь-яких переконливих доказів масових вбивств або поховань. Ми побачили окремі інциденти позасудових страт, які в деяких випадках прирівнюються до воєнних злочинів. Цим порушенням має бути покладено край. Всі випадки, де є ґрунтовна підозра, повинні ефективно розслідуватися, а винні з обох сторін мають бути притягнуті до відповідальності», — сказала Мазур.

Нагадаємо, раніше Амністія також звинувачувала у звірствах проукраїнський батальйон Айдар.

Водночас, ОБСЄ заявила, що організацію Human Rights Watch із касетними бомбами помилилась. Український МЗС стримано каже, що HRW стала жертвою обману.

В ОБСЄ заперечили факт застосування українськими військовими касетних боєприпасів на Донбасі, про що вчора у своїй доповіді повідомили у Human Rights Watch. Інформацію про касетні бомби спростував, зокрема, речник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків в коментарі DW.

«У нас близько 90 спостерігачів в Східній Україні. Якби ми щось подібне побачили, то ми б це зафіксували, проте на сьогодні такого не було. Все, що ми маємо сказати щодо боєприпасів чи обстрілів, з'являється в наших щоденних звітах. До цього часу в наших звітах не було нічого про це», - заявив він.

Нагадаємо, що вчора Human Rights Watch заявили про те, що її фахівці проводили спостереження протягом тижня в Донецьку. У звіті правозахисної організації, зокрема, зазначено, що працівник Міжнародного комітету Червоного Хреста Лоран Дю Паск'єр був убитий під час атаки, в якій були застосовані ракети з касетними боєголовками.

Представниця Червоного Хреста Анастасія Ісюк заявила в розмові з DW, що в оргіназації немає інформації про те, що її співробітник загинув саме в результаті обстрілу касетними снарядами.

Як коментує відомий блогер Євген Іхельзон, - правозахисні організації треба слухати і прислухатися до їхньої думки, якщо Україна хоче залишатися в сім'ї держав, що дотримуютьcя прав людини.

Всі випадки їхніх репортів повинні бути розслідувані, а результати розслідування представлені громадськості. Неможливо все заперечувати тільки тому, що нам не подобається інформація, яку ми бачимо. Це ознака неадекватності.

Водночас, проблема HRW і Amnesty в тому, що до українського конфлікту вони підходять зі старими лекалами. Вони розглядають цю історію як напад великої України на сепаратистський регіон, типу як напад великої РФ на Чечню, коли правозахисники одностайно засуджували дії армії РФ проти мирного населення.

В існуючому конфлікті вони свій підхід не змінили, хоча очевидно, що за конфліктом стоїть величезна Росія зі своєю армією, технікою, найманцями і регулярними підрозділами. Не варто звинувачувати міжнародні організації в тому, що вони продалися РФ, але можна критикувати їх за застарілі підходи і навмисне спотворення дійсності.

Правозахисники у своїх звітах поки не торкнулися застосування інформаційної зброї, розпалювання тотальної ненависті. Ця зброя масовано застосовувалося на територіях України, які зараз контролюються Росією прямо або через своїх маріонеток. Наслідки і кількість жертв від застосування теле - і інтернет-озброєнь колосальні, а зона ураження набагато більше, ніж зазначені території.

Позбавлення громадян права на аналіз, на самостійне мислення - це злочин проти прав людини, який ще необхідно проаналізувати, вивчивши причини та наслідки конфлікту в Східній Україні.

донеччина скандал правозахисники україна тероризм луганщина

Знак гривні
Знак гривні