Tesla збудує в Україні електрозаправки (КАРТА)

Автоконцерн Tesla Motors планує побудувати в Україні кілька своїх фірмових заправних станцій Supercharger для електромобілів.

На сайті компанії опублікована карта мережі заправних станцій, на якій видно, що в 2016 році Tesla Motors планує обладнати дві заправки в Україні: у Київській та Львівській областях. Проте наголошується, що точне розташування і дата запуску заправних станцій ще можуть змінитися.

Автозаправні станції Supercharger для електромобілів, які належать Tesla Motors, дозволяють зарядити батарею автомобіля на 50% за 20 хвилин, - пише ITC

Компанія будує їх з таким розташуванням, щоб водій міг об'їхати регіон по будь-якій траєкторії з мінімальною кількістю зупинок.

Будівництво мережі компанія Tesla Motors почала в 2012 році.

На даний час налічується 220 таких станцій по всьому світу.

В США працює 119 станцій, які покривають всю територію країни. В Європі налічується 75 зарядних станцій Supercharger, вони розміщені у Франції, Італії, Австрії, Німеччини, Великобританії, Швеції та Норвегії. Також 26 заправок вже функціонують в Азії - поки тільки в Японії та Китаї.

Крім України, електрозаправки Supercharger з'являться також у Молдові, Болгарії та Росії. На карті також видно радіус покриття кожної заправки - він позначений білястим ореолом.

Таким чином, видно, що завдяки розташуванню станцій в Києві, Львові та Кишеневі (Молдова), західна половина України отримає можливість перейти на екологічно чистий індивідуальний транспорт.

Втім, деякі українські чиновники вважають, що поки країна не готова до електромобілів і зростання їх кількості може спричинити нестачу електроенергії.

Про це, зокрема, заявив начальник управління стратегічного планування та розвитку енергетичних ринків НКРЕ Валерій Цаплін.

На його думку, для українських енергомереж критичним може стати показник, коли частка електромобілів складе 5-10% всіх приватних автомобілів.

Між тим, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роман Качур вважає, що Україні навпаки вигідно поширення електрокарів:

«Україна імпортує близько 70% бензину і 80% дизельного палива. Зараз більше 60% в структурі імпорту енергоносіїв припадає на Росію. Якщо нам вдасться хоча б 10% водіїв пересадити на електрокари, то це вже буде значний ефект для економіки», - заявив він.

Поки ж тенденція розвивається не дуже скоро - за даними чиновника, в 2013 році в Україну було імпортовано всього 76 електромобілів.

технології

Знак гривні
Знак гривні