Росія розмістить у Криму ядерну зброю

Комітет Конгресу США надіслав президентові Бараку Обамі листа, в якому йдеться про плани РФ розмістити в Криму тактичну ядерну зброю.

У листі стверджується, що ще на початку серпня РФ прийняла рішення про перекидання в Крим бомбардувальників Ту-22М3 і комплексів "Іскандер-М", здатних завдавати удари ракетами з ядерними боєголовками, повідомляє Інсайдер.

Конгресмени вказують, що це порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписаний СРСР у 1987 році.

Від Обами вимагають поінформувати Конгрес про ймовірні відповідні кроки, які можуть зробити у Вашингтоні.

Першим із них, як вважають конгресмени, могло б стати рішення про повне припинення всіх контактів між членами НАТО і Москвою, а також виведення російського військового персоналу "з баз і об'єктів НАТО".

Вони також запропонували заборонити Росії проведення інспекційних польотів у рамках договору про "відкрите небо".

Обама наприкінці липня надіслав президентові РФ листа, в якому звинуватив Москву в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Вперше з часів "холодної війни" претензії щодо ракет пройшли на рівні президентів США і РФ.

"Розміщення ядерної зброї на суверенній території іншої держави без її згоди є жорстоким і цинічним рішенням,- ідеться в листі. - Це дозволить Росії впритул наблизитися до баз НАТО, отримавши військову перевагу в регіоні".

За словами джерела видання в Генштабі РФ, рішення про розміщення морського ракетоносного авіаполку з бомбардувальниками Ту-22М3 у Гвардійському прийнято, однак остаточно процес буде завершено лише 2016 року.

Коментувати плани про розміщення "Іскандерів" у Криму співрозмовник не захотів, проте раніше міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявляв, що подібні комплекси можуть бути розміщені на території Росії в абсолютно будь-якому місці: "Де хочемо, там і ставимо!"

крим росія

Знак гривні
Знак гривні