Ціна на нафту падає. Росія втрачає мільярди, проте має запас міцності на 2 роки

Бюджет Російської Федерації втрачає 80 млрд рублів (близько $ 2 млрд) від кожного падіння ціни на нафту на 1 долар. Про це розповів агентству Bloomberg Максим Орєшкін, глава відділу стратегічного планування при Міністерстві фінансів РФ, повідомляє Ліга.

Російський уряд ще минулого місяця почав заявляти, що в бюджет наступного року буде закладатися нижча ціна. За словами російських чиновників, планується закласти ціну близько $ 60 за барель. Але незважаючи на все це, бюджет РФ і наступного року буде з дефіцитом, якщо середньорічна ціна складе менше $ 104 за барель, стверджують аналітики російського Ощадбанку. Ціна в $ 90 за барель буде коштувати Росії 1,2% ВВП. Якщо ж середня ціна складе $ 80, економіка Росії скоротиться на 1,7%.

Зазначимо, за останні кілька днів найбільші добувачі нафти в ОПЕК - Саудівська Аравія, Іран, Кувейт і Катар - заявили, що їх влаштовує зниження котирувань "чорного золота" і вони не планують скорочувати видобуток.

Проте радітии зарано.

"Загальне піднесене коментування зниження цін на нафту змушує згадати національний архетип, відображений у словах гімну: "згинуть наші воріженьки, як роса на сонці", - говорить аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук.

На його думку падіння ціни енергоносіїв - стратегічна загроза для існування "країни-бензоколонки". Але запас міцності на рік - два за нинішньої системи у Росії є.

А перед її керівництвом маячить нерадісний вибір - капітуляція перед Заходом і майже гарантована революція всередині, або спроба висидіти "в обложеній фортеці", мобілізувавши суспільство на "священну війну".

Другий варіант теж несе дуже великий ризик внутрішніх заворушень, але для еліти психологічно привабливіший, та залишає певну надію протриматись "до кращих часів".

Аби вижити, Україна має бути готовою до "фортечного варіанту" рішення Кремля, аби сусідня імперія не затягла нас до "нового середньовіччя", куди сама провалюється.

економіка росія

Знак гривні
Знак гривні