Рада сьогодні - дежавю провокацій на Банковій (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогоднішні кадри під Верховною радою дивно нагадують картину, яку я спостерігав на Банковій 1 грудня 2013, - пише Мустафа Найєм. - Не хотів би нікого образити, але у найбільш "активних протестувальників" абсолютно ті ж повадки, ті ж манери і навіть тактика нападу, як у провокаторів з-під адміністрації президента Віктора Януковича."

1 грудня:

Сьогодні:

Цілком можливо, що я помиляюся, і ці молодики з ланцюгами - активісти якого-небудь радикального об'єднання за реформи чи члени спілки по боротьбі з корупцією.

(До речі кажучи, зауважу, що під час Майдану я бачив ланцюга в руках протестувальників тільки один раз - в той самий день на Банковій. Дрібниця, але показова).

І проте, якщо ми не навчимося розрізняти справжній громадянський протест від насильницької псевдомахновщіни, всі наші акції, навіть найбільш праведні, стануть полігоном для сюжетів російських новин.

Але найбільш гнітюче, що з часом у влади з'явиться спокуса оголосити п'ятою колоною навіть найбільш мирну і потрібну громадянську ініціативу.

Щоб не довести ситуацію до маразму, нам усім - і активістам і політичним силам - треба навчитися чітко відмежовуватися від провокаторів, а по-хорошому - самостійно запобігати проявам насильства під час акцій протесту.

Зрештою, ми ж уміли і могли виводити п'яних з Майдану, організувати сотні Самооборони, захищати від суду Лінча упалих на землю бійців Беркута і на око відрізняти провокатора від "свого".

Так нічого ж не змінилося. Тим більше, що сьогодні міліція точно трошечки більше "з народом". Давайте не опускати руки і не дозволяти якимось відморозкам довести розпочату справу до кінця.

В іншому випадку ми всі залишимося без головного і поки що найбільш дієвого способу впливати на рішення органів державної влади - протесту.

провокація протест

Знак гривні
Знак гривні