Антикорупційний пакет - аналіз від директора Transparency Україна

Олексій Хмара, виконавчий директор Transparency International Україна, аналізує антикорупційні закони:

"Вже всі, хто хотів і міг, розповіли про те, що парламент ухвалив у першому читанні низку антикорупційних законів та в цілому - зміни до Кримінального кодексу.

Я би хотів пояснити, про що йдеться та що маємо робити далі.

Перш за все, парламент дозволив заочно заарештовувати злочинців у випадку, якщо їхні злочини є корупційними, складають небезпеку для країни чи спокою громадян.

Це означає, що, після підписання закону президентом, суди зможуть заочно заарештовувати Януковича та його поплічників, а також всю ту беркутню, що спочатку розстрілювала людей, а зараз поховалась по невідомих кутках.

А ще заочно зможуть накласти арешт на все корупційно зароблене майно. У нашому випадку це означає, що українські підприємства, контрольовані Януковичем, не зможуть більше заробляти гроші, на які потім головний корупціонер країни підтримує сепаратизм на Сході.

А також у першому читанні парламент підтримав ще чотири антикорупційні закони, які хочуть доопрацювати та розглянути в цілому рівно за тиждень - на Покрову (14 жовтня).

Передусім це законопроект про антикорупційне бюро - незалежний правоохоронний орган, зосереджений на переслідуванні високопосадових корупціонерів.

Тобто, міністри, депутати, судді та прокурори і стануть клієнтами цього бюро, а от сільсіькі голови чи вчителі - ні. На останніх переважно і робилась вся антикорупційна статистика останні кілька років.

Так само парламент підтримав у першому читанні законопроект про Антикорупційну стратегію.

Мені персонально прикро, що зробили це тільки тепер. Адже стратегія - це чітка дорожня карта реформ у сфері антикорупції, яка є погодженим поглядом і парламенту, і президента, і уряду на сферу антикорупції.

Як видно, владі знадобилось півроку на те, аби віднайти той узгоджений погляд, хоча стратегія була готова ще у березні цього року.

Підтримав парламент і законопроект про превенцію (або ж попередження) корупції. За безневинною назвою ховаються дуже чіткі механізми зниження корупції серед українських бюрократів.

Передусім створюється дійсно незалежний колегіальний антикорупційний орган, націлений на створення запобіжників корупції - Національна комісія з питань запобігання корупції.

По суті, це просунута версія офісу Урядового уповноваженого з питань антикорупції, яким донедавна була Таня Чорновол, та яка пішла з посади через неможливість працювати без ресурсів. Законопроект виправляє цю прикрість.

Комісія буде збирати онлайн та ретельно перевіряти на єдиному веб-сайті ВСІ декларації українських чиновників. Ті будуть декларувати доходи, подарунки, активи, інтереси, а головне - всі витрати, дорожчі за 10 мінімалок. На сьогодні це трохи більше як 12 тисяч гривень. Просто нагадаю, що станом на зараз декларують покупки дорожчі за 80 тисяч, а ще рік тому - дорожчі за 150 тисяч. За рік опустити планку декларування в 10 разів - це дуже гарний крок уперед.

Всі ці декларації будуть заповнювати онлайн, по єдиному шаблону і програма буде автоматично перевіряти дані. Для цього вона буде співставляти цифри з усіма можливими реєстрами і у випадку невідповідностей - вимагати ретельно перевірити чиновника.

А перевіряти будуть всі посади з потенційним ризиком корупції (керівники, організатори тенедрів, завгоспи), а також випадковим чином 10% решти декларантів. Всі дані (включно по депутатах) будуть відкриті для громадян. За брехню в деклараціях буде 2 роки тюрми. Щоб не панькатись.

Так само комісія буде стежити за регулюванням конфлікту інтересів публічних службовців і не допускати ситуації, коли маючі доступ до публічних коштів ті тупо набивають власну кишеню.

У випадку виявлення конфлікту всі прийняті в ньому рішення будуть скасовані, а винні будуть відшкодовувати заподіяну шкоду.

Є ще й багато новацій у цьому законопроекті, адже це фактично наново переписаний базовий антикорупційний закон. Ну наприклад, моніторинг стилю життя високопосадовців та їх люстрацію у випадку неможливості пояснити джерело отриманих доходів чи майна.

Не менш важливо, що було підтримано законопроект про прозорість даних щодо реальних власників фірм. Не секрет, що більшість українських переможців тендерів формально належать офшоркам чи записані на підставних осіб. А реально контролються українськими олігархами та високопосадовцями всіх часів і народів. Законопроект у разі ухвалення зобов'язує владу відкривати ці дані та передбачає створення єдиного реєстру політично впливових осіб. Їх будуть особливо перевіряти при будь-яких контактах з державою.

Окрім цих п'яти законопроектів парламент так і не розглянув ініціативи по відкриттю даних майнових реєстрів і земельних кадастрів (в раді вже півроку лежить зареєстрований законопроект #4728) та по запровадженню прозорості витрачання бюджетних коштів (тематичний законопроект #2012а було ще влітку схвалено у першому читанні та потім - без руху). А ще парламент не схвалив нову редакцію законів про прокуратуру та про судоустрій. Без них антикорупційна реформа є неповна.

Тож вирішальним днем парламентарі визначили Покрову - 14 жовтня. Того дня вони обіцялись схвалити в цілому усі вищеозначені ініціативи та нарешті запустити реальну антикорупційну реформу. Таймаут взяли ніби то з метою доопрацювання всіх цих законопроектів. Насправді ж, дуже ймовірно, що депутати будуть робити зміни в тексти, які максимально послаблять очікувані закони. Так вже було при Януковичу, коли в 2011 році Рада окремо розглядала та голосувала за кожну статтю базового антикорупційного закону, в підсумку викинувши з нього безліч принципових речей.

Тож, від того як ми налаштуємо депутатів на роботу у цей тиждень, від того як ми проконтролюємо результати їх голосування в наступний вівторок і залежить, що саме ми отримаємо на виходів.

І цей громадський контроль має великий вплив.

Приміром сьогодні на 10.30 в раді зареєструвалось лише 232 депутати із 450 членів парламенту. А під впливом помідорного тиску громадськості вже за годину за антикорупційне бюро голосували 278 нардепів. Тобто майже 50 душ таки прийшли під тиском у раду і таки тиснули кнопки "за".

І на останок про помідори.

Сьогодні побратими з Transparency International Україна, Центру Протидії Корупції, Реанімаційного Пакету Реформ та Руху "Чесно" прийшли під парламент з помідорами. Активісти сказали чесно - гнилих нардепів почастуємо гнилими помідорами, бо тільки корупціонери не голосують за антикорупційний пакет.

Нас не пускали на площу під Радою, обладнання блокували, помідори вилучали, а дівчат з відрами просто почали бити у парку під Радою. Все як в темні часи панування тітушок.

Та ми вистояли і акцію таки провели. Близька 200 людей стали її активними учасниками. Я персонально дякую всім, хто прийшов, та окремо дякую журналістам. Саме вони і не дали образити активістів та ретельно простежили, аби помідори таки потрапили під Раду і таки знайшли своїх "героїв"

У нас є тиждень, аби перегрупувати сили і дотиснути парламент.
У Ради є тиждень аби мобілізуватись на результативне голосування.
Цей тиждень є принциповим для всієї антикорупційної реформи.

Тож 14го ми змову маємо бути під Радою та контролювати голосування нардепів

До зустрічі на Покрову!

корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні