Уряд ліквідував тіньову схему, за якою газовики наварювали по півмільярда доларів щорічно

Розроблені вінницькими та київськими фахівцями нові стандарти споживання газу в побуті привели до удару по компаніях, які пов'язують з бізнесменом Дмитром Фірташем.

На підставі цього в Мінрегіоні заявили про ліквідацію тіньової схеми, що дозволяла щорічно "наліво" продавати близько 1 мільярда кубометрів газу і заробляти додатково до 500 мільйонів доларів.

За словами віце-прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, ця схема була побудована на махінаціях із соціальною нормою споживання газу населенням.

В Україні ніколи не було єдиної ціни на газ. Населенню його продавали дешево, теплокомуненерго - трохи дорожче, а підприємствам - за максимальними розцінками. Через низькі ціни, як правило, прилади обліку природного газу українці в квартири воліли не ставити. Дорого.

Якщо ж людина оформляла субсидію, то платила фіксовану суму і її не хвилювало, скільки держава перераховує облгазу. При цьому якщо за часів Радянського Союзу люди платили виходячи зі споживання 6 кубометрів газу на місяць однією людиною, то в 1996-му цю "норму" суттєво підняли.

"За тими нормами, які колись були затверджені урядом, кожна людина повинна була щомісяця споживати по 9,8 кубометрів газу. Це так зване споживання газу на конфорках плити. І кожен, у кого немає лічильника, щомісяця платив за ці 9,8 кубів, хоча фактично споживав, як ми вже з'ясували, не більше 6 кубів газу", - зазначив В. Гройсман.

Віце-прем'єр уточнив, що різниця - решта 3,8 кубометрів газу - нікуди не зникала.

Ці кубометри продавали промисловості за максимальною ціною на газ, а останнім часом вона становила 500 доларів за тисячу кубометрів.

Фактично постачальник заробляв за рахунок різних тарифів і завищеної "норми" споживання для населення.

"Ми цю" дірку "знайшли та ліквідували. Таким чином, дали комусь по брудних руках, які таким шляхом заробляли 400-500 мільйонів доларів і в мережі для населення залишиться 1 мільярд кубометрів газу", - підкреслив Гройсман.

Як уточнив заммера Вінниці Андрій Рева, розрахунок нових стандартів споживання проводився в рамках проекту USAID.

Вдалося проаналізувати понад 40 тисяч особистих справ побутових споживачів.

Моніторинг дозволив зрозуміти причини того, чому гальмується процес установки лічильників, адже витрати на ці цілі закладені в тариф.

Облгазам не вигідно, щоб споживачі платили за фіксовані кубометри.

"У тому, що вдалося затвердити нові стандарти, величезна заслуга В. Гройсмана і прем'єра А. Яценюка, який підписав відповідну постанову. Нікому звинувачень ніхто не пред'являв. Це завдання правоохоронних органів. Можна тільки припустити, що постачальники газу вели подвійну бухгалтерію, але не думаю, що це зможуть довести. Головне, повторюся, що схему закрили", - пояснив Андрій Рева.

При цьому він зазначив, що не займався обчисленням того, скільки на цій схемі заробили конкретні облгази.

Якщо врахувати, що більшість регіональних газопостачальних підприємств (облгазів) належить компаніям, які пов'язують з Дмитром Фірташем, то можна припустити, що викриття цієї схеми завдасть його бізнес-імперії черговий удар.

Причому, судячи з розміру річного навару, нокаутуючий.

Нагадаємо, серед іншого його вже позбавили оренди кількох державних підприємств та інших каналів заробітку.

газ корупція

Знак гривні
Знак гривні