Губернатор Донеччини розкритикував особливий статус Донбасу (ВІДЕО)

Губернатор Донецької області Сергій Тарута висловив свою думку стосовно рішення Верховної Ради про присвоєння окупованим територіям Донецької та Луганської області особливого статусу.
 
"Ніякої публічності не було. Тобто для всіх це було несподівано", - сказав Тарута на прес-конференції.

 
Глава області піддав критиці даний документ, - пишуть Новини Донбасу.
 
"Яке буде утворення? Де межа цього утворення всередині Донецької області? У нас буде дві Донецькі області, чи одна Донецька область, а всередині буде якесь незрозуміле об'єднання ДНР і ЛНР ? ДНР і ЛНР - це терористичні організації, чи ні? Терміни, коли відбудеться здача зброї? Ми цього теж не побачили. Коли і як закриється кордон? Це теж незрозуміло. Якими законами керуватимуться всі органи влади? Чи будуть державні органи влади, або будуть тільки місцеві? Як буде працювати судова система, всі силові органи? І так далі, і так далі. Освіта, програма освіти. На це відповідей в цьому документі немає", - заявив він.
 
"Більше того, я розумію, що будь-який документ, який повинен був відповісти нам на питання по мирному врегулюванню - це для всіх порятунок. І я розумію, що головне завдання було, щоб все-таки формат цього документа підписувався і гарантувався, як мінімум Женевською п'ятіркою, і чітко, щоб сторони брали на себе відповідальність. Кордон залишиться відкритим чи ні? Чи й далі будуть проїжджати, як сьогодні проїжджають туди і назад, як на таксі?", - зазначив Тарута.
 
Я не очікував всього цього. Звичайно, емоційна складова дуже велика. Чому гинули наші хлопці? Для чого? Якщо ми пропонували ще в травні мирні переговори. Круглий стіл великий за участі всього Донбасу, а не тих, хто від імені Донбасу за допомогою автоматів, кулеметів і гранатометів узурпував собі владу від імені народу. Їх ніхто не уповноважував. Місцеві вибори - це як? Під дулами автоматів? Зрозуміло, які будуть вибори. Або у нас НЕ буде виборів? І якщо завтра будуть бойові дії. Це як, підпадає під статтю амністії чи не підпадає під статтю амністії? Цього нічого немає. Насправді цей документ шокував нас. І у нас з'явилося стільки запитань - я думаю, це точно не заспокоює Маріуполь", - сказав глава Донецької області.
 
На думку губернатора, для того, щоб мирний договір був підписаний, в ньому повинні стояти підписи представників усіх країн-гарантів, які реально впливають на ці процеси.

донеччина луганщина

Знак гривні
Знак гривні