Amnesty звинувачує у військових злочинах як терористів, так і сили АТО - зокрема, Айдар

Міжнародна організація Amnesty International закликає українську владу взяти під контроль діяльність добровольчих батальйонів, зокрема "Айдару", які воюють на Сході.

Про це заявив генсекретар організації Саліл Шетті на брифінгу в Києві в понеділок.

Amnesty International опублікувала доповідь "Порушення і військові злочини з боку добровольчого батальйону "Айдар" на півночі Луганської області", де, начебто, є факти порушень міжнародного законодавства з прав людини учасниками цього батальйону.

"Дуже важливо, щоб уряд України вивчив усі військові злочини", - сказав Шетті.

Він також закликав законодавчо врегулювати питання стосовно тимчасово переміщених осіб.

Шетті повідомив, що він спілкувався з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, і той, у свою чергу, визнав наявність зазначених Amnesty International проблем.

"Він (Яценюк) обіцяв порушити питання щодо батальйону "Айдар", - сказав Шетті.

У цьому контексті Amnesty International закликає українську владу роз'яснити правовий статус добровольчих формувань і визначити чітку систему підпорядкування, контролю та підзвітності.

Слід зазначити, що водночас Amnesty говорить і про злочини з боку бойовиків:

"Свідки розповідали, що бійці-сепаратисти викрадали, катували і вбивали їхніх сусідів", - сказано в повідомленні. Про показовий випадок повідомили Amnesty International жителі Слов'янська: сепаратисти викрали місцевого священика, двох його синів і двох прихожан, а потім вимагали викупу в розмірі 50 000 доларів США за їх звільнення. До того часу як місцеві жителі змогли зібрати гроші на викуп, за словами очевидця, викрадачі вже вбили всіх чоловіків.

В тому-таки повідомленні говориться про явну участь Росії в конфлікті.

Припинити порушення правил ведення війни – із таким закликом звернувся генсек Amnesty International до всіх сторін конфлікту. 8 вересня на брифінгу в Києві він заявив, що до протистояння сепаратистів і сил Антитерористичної операції (АТО) на Донбасі приєднались російські військові та озброєння, що зробило Москву третім учасником бойових дій.

"Росія розпалює конфлікт шляхом прямого втручання, а також підтримує сепаратистів на сході України, - заявив генсек. – Росія повинна зупинити безперебійний потік озброєння та іншу допомогу сепаратистам, оскільки саме вони вдаються до тяжких порушень прав людини в регіоні".

тероризм кримінал АТО

Знак гривні
Знак гривні