Підсумки переговорів у Мінську від Порошенка: поки лише надії (+ВІДЕО)

Президент Петро Порошенко після перемовин у Мінську заявив, що Європейським союз надав Україні потужну підтримку.

"Сьогодні був дуже важкий день і дуже складні переговори", - заявив Порошенко в ефірі 5 каналу.

Він також подякував Європейському союзу та його представниками за "потужну підтримку України, яка була сьогодні надана під час переговорів".

"Ми продемонстрували, що головна мета, з якою ми прибули в Мінськ – це є мир. Мир сьогодні потрібен Україні, мешканцям Краснодону, Луганська, Донецька, Первомайська, Брянки, всім містам, які сьогодні знаходяться під окупацією, і де люди втомилися вже жити в умовах війни в 21 столітті", - сказав Порошенко.

"Саме про імплементацію мирного плану сьогодні йшла мова на цій зустрічі. Можу сказати, що логіка мирного плану нарешті була підтримана всіма без виключення головами держав. І ми дуже жорстко наполягли, щоб в першу чергу було досягнуто домовленість про забезпечення миру та свободи для українських громадян, які незаконно утримуються незаконними збройними формуваннями", - сказав Порошенко.

"Досягнута домовленість, що ми негайно активізовуємо діяльність трьохсторонньої контактної групи і надзвичайно швидко буде продемонстровано прогрес у звільненні тих заручників, які незаконно утримуються", - зазначив президент.

"Крім того, були обговорені необхідність закриття кордонів України для переміщення техніки, найманців, боєприпасів, досягнута домовленість, що негайно почнуться консультації прикордонників, метою яких буде забезпечення реалізації цієї вимоги", - сказав він.

"Крім того, домовлені забезпечення режиму консультації між начальниками генеральних штабів, також буде зроблена спроба забезпечити передумови мирного процесу", - зауважив Порошенко.

"Третя позиція - що буде розроблена на базі мирного плану дорожня карта, спробуємо через трьохсторонню контактну групу провести консультації для того, щоб якнайшвидше вийти на режим припинення вогню, який буде забезпечений представниками моніторингової місії ОБСЄ, яка зможе робити моніторинг і верифікацію режиму припинення вогню, який має обов’язково носити двосторонній характер", - сказав Порошенко.

"Щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі – домовилися різко інтенсифікувати переговорний процес на рівні експертів, досягнуто домовленість, що перед зустріччю на міністерському рівні за участю комісара (Карла) де Гухта і відповідних міністрів Росії і України, будуть підведені підсумки напруженої роботи експертів, які забезпечать мінімізацію негативних наслідків для України при імплементації нашої угоди, яка відбудеться у вересні", - сказав Порошенко.

Він також додав, що "6 вересня пройдуть чергові консультації з енергетичних питань за участю Єврокомісара (Гюнтера) Оттінгера, міністрів палива та енергетики Росії і України. Ми домовилися, що 30 серпня, під час мого візиту до Брюсселю ми проінформуємо керівників ЄС, подивимося, якщо буде необхідність, я візьму участь в засідання Європейського союзу на рівні голів держав та урядів".

"Висока представник баронеса Ештон будет брати участь в засідання Ради ЄС і ми чітко скоординуємо наші дії з Європейським союзом", - підкреслив Порошенко.

донеччина порошенко тероризм росія АТО луганщина

Знак гривні
Знак гривні