Найвідоміша російська письменниця: Росія хвора на агресивне невігластво, націоналізм і імперську манію величі

Відома російська письменниця Людмила Улицька, що отримала в кінці липня Австрійську державну премію з європейської літератури, написала про цю церемонію в есе для Der Spiegel, додавши важкі й гіркі роздуми про поточний стан речей в Росії та світі.

"Урочиста частина починається з австрійського гімну, - пише Улицька. - Усі глядачі встають, я теж. Добре вам, австрійці, думаю я з легкою заздрістю. Текст вашого гімну в 1947 році написала нічим не заплямована поетеса Паула фон Прерадович. А ми нашого російського гімну давно вже соромимося. Перший варіант тексту на музику Олександра Александрова в 1943 році написав придворний поет Сергій Михалков. в ньому були потужні рядки: "Нас виростив Сталін, на вірність народу, // на працю і на подвиг він нас надихнув". Після розвінчання Сталіна гімн виконувався без слів. У 1977 році сам Міхалков текст поправив, з тих пір в гімні прославлялась "Партія". Потім наступило нове сторіччя, і в 2000 році був затверджений знову виправлений текст: все той же Михалков, професіонал до мозку кісток, замінив "Партію" на "Бога", як тепер прийнято в нашій країні, що знову вдарилась у православ'я. І автор тексту, і композитор між тим "почили в бозі", так що складно сказати, кому випаде редагувати гімн наступного разу. Країна наша в своєму розвитку виробляє такі зигзаги і спіралі, що в новому виданні гімну, чого доброго, повернеться назад до Сталіна".

"Я живу в Росії. Я російська письменниця єврейського походження, вихована в християнській культурі. Зараз моя країна перебуває в стані війни з культурою, цінностями гуманізму, свободою особистості та ідеєю прав людини... Моя країна хвора на агресивне невігластво, націоналізм і імперську манію величі. Мені соромно за мій неосвічений і агресивний парламент, за мій агресивний і некомпетентний уряд, за керівних політиків - прихильників насильства і віроломства, які мітять у супермени. Мені соромно за всіх нас, за наш народ, який розгубив моральні орієнтири", - продовжує письменниця.

"Я не веду активної політичної діяльності, але коли мене питають, я кажу, що думаю. За це мене записали в" п'яту колону "і звинувачують у ненависті до власної країни. Виправдовуватися, по-моєму, і марно, і нерозумно. Ніякої ненависті я не відчуваю, тільки сором і безпорадність. Росія сьогодні проводить самовбивчу і небезпечну політику, яка становить загрозу в першу чергу для самої Росії, але цілком може привести і до третьої світової війни. Війна ця, по суті, вже почалася. Локальні війни в Чечні, в Грузії і тепер в Україні - це пролог. Епілог, мабуть, написати буде вже нікому".

"Цивілізація зайшла в тупик, - вважає Улицька. - Науці, з освітою, пізнанням і мистецтвом не вдалося приборкати властиву людині від природи агресію. Раніше здавалося, що культурі під силу перемогти це прагнення до самознищення, але, боюся, у людства більше не залишається часу. Цивілізація та її видатні технічні досягнення, як не прикро, призвели лише до того, що ми маємо можливість у найбільш стислі терміни один одного взаємно знищити... Думка про інфернальну природу зла себе зжила, людина творить зло самостійно і перевершує в цьому диявола".

"Моя країна з кожним днем наближає світ до нової війни ... Прощай, Європа, боюся, ми ніколи не станемо частиною європейської сім'ї народів. Наша велика культура, наші Толстой і Чехов, Чайковський і Шостакович, наші художники, актори, філософи і вчені сьогодні точно так само не в силах перешкодити політиці наділених владою безумців, як раніше вони не могли нічого вдіяти з політикою релігійних фанатиків і комуністичних ідей. 300 років ми черпали сили до існування з одних і тих же джерел ... і ніколи не розлучалися з надією. Сьогодні ми, діячі російської культури, та їх мала частина, до якої належу і я, можемо сказати лише одне: прощай, Європа!"

улицька росія

Знак гривні
Знак гривні