Нема у революції кінця: на Майдані горять шини. Сутички з коктейлями і світлошумовими гранатами (ФОТО)

І цього разу з одного боку - підрозділ МВС, а з іншого "Самооборона Майдана", але попри ті самі назви ситуація інша. Люди, які називають себе "Самообороною" фактично виконують роль тітушок і живуть з участі у платних акціях протесту.

Комунальники почали розбирати барикади Майдану, що знаходяться біля перехрестя вулиці Хрещатик і вул. Прорізна.

На місці перебуває близько 50 озброєних бійців батальйону Міністерства внутрішніх справ "Київ-2".

Крім того, на вулиці Інститутській поблизу Хрещатика почалися сутички. Бійці "Київ-1" б'ються з людьми, які називають себе самообороною Майдану. "Київ-1" і є справжньою самооборони, цей міліцейський підрозділ ,був створений після революції на основі 7-ї сотні.

"Чутно вибухи і постріли, у бік "Київ-1" летять запалювальні суміші. Ті у відповідь кидають світлошумові гранати і гранати зі сльозогінним газом", – повідомляє кореспондент INSIDER.

У свою чергу з боку представників Майдану близько 200 людей. Однак більшість із них є пасивними спостерігачами, тоді як в активних діях беруть участь лише кілька десятків так званих "самооборонівців".

Зазначено, що сутички розпочалися, коли люди в помаранчевих жилетах, які представилися комунальниками, підійшли до сцени Майдану з наміром розібрати барикади. У відповідь "майданівці" почали кидати в них "коктейлі Молотова". Таким чином на Майдані утворилася пожежа – загорілися шини.

Шини палали на тій самій умовній лінії, на якій вони горіли 18 лютого.

Згодом мешканці Майдану відтіснили комунальників до Європейської площі. Комунальна техніка та пожежники почали від’їжджати.

Європейську площу полишають також бійці батальйону "Київ-1", які сперечались із "майданівцями".

"Майданівці" відтісняють бійців МВС під КМДА. Також деякі з "майданівців" розбирають бруківку та готують "коктейлі Молотова".

До того ж, "самооборонівці" захопили в комунальників кілька одиниць спецтехніки.

Один із бійців батальйону "Київ-1" зізнався кореспонденту INSIDER, що їх прислали на Майдан з автоматами, щоб не допустити конфліктів, і щоб так звані "самооборонівці" не застосовували зброї проти комунальників.

Відбулася сутичка в одному з магазинів одягу на Хрещатику. Один із киян почав знімати на камеру свастику, наколоту на коліні в одного із мешканців Майдану. Протестувальники намагалися йому перешкодити і забрати флешку з фотоапарату. Він від них утік до магазину, але туди заскочили мітингувальники і почали його бити. Зокрема, битою по нозі. Потім у магазин зайшли журналісти українських інтернет-видань та вивели фотографа за межі Майдану.

Станом на 12:30 навколо Майдану тривають суперечки між противниками і захисниками мітингувальників. Сміття на вулиці Хрещатик майже догоріло, і пожежники ліквідовують залишки догорянь.

Зі сцени на Майдані прозвучало оголошення, що незабаром відбудеться хода до Верховної Ради з вимогою ухвалення закону про відкриті списки на майбутніх парламентських виборах.

Як повідомляють очевидці, станом на 14.05 банди, які засіли на Майдані відбилися і навіть захоплювали комунальну техніку. Але більшість палаток знесені.

майдан київ

Знак гривні
Знак гривні