В Запоріжжі судитимуть бійців, які тікали на територію Росії

Жовтневий райсуд Запоріжжя в п'ятницю обиратиме запобіжний захід військовослужбовцям 51-ї бригади, яких підозрюють у дезертирстві.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Зокрема, суд розгляне клопотання військової прокуратури про винесення стосовно 16 військовослужбовців 51-ї бригади запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

За даними прес-служби, в цей час на території однієї з військових частин Запоріжжя перебуває 41 боєць 51-ї бригади Збройних сил.

Деякі бійці під час спілкування висловили невдоволення тим, що позбавлені права на захист через неможливість мати адвокатів. Про цю ситуацію було поінформовано Запорізький обласний центр безкоштовної правової допомоги та їх адвокати вже почали захищати військовослужбовців 51-ї бригади.

Як повідомляли, 31 липня військовослужбовцям 51-ї бригади, які повернулися з Росії, оголосили про підозру в дезертирстві.

Зокрема, минулого тижня ці військові потрапили під обстріл із "Градів" і мінометів. Військовослужбовці залишили свої бойові позиції і перейшли через кордон до Росії. Бійці запевняють, що були змушені це зробити, тому що залишилися з одними автоматами проти мінометів і "Градів".

29 липня в РНБО повідомили, що українські військові з 51-ї механізованої бригади, які перетинали кордон із РФ, уже перебувають у Запоріжжі.

До Запоріжжя також своїм ходом прибули 21 службовець із 24-ї механізованої бригади (місто Яворів, Львівщина), які кажуть, що їхній командир покинув їх на полі бою, вказавши напрямок на Запоріжжя.

Як розповів у Запоріжжі журналістам Михайло Логвинов, заступник обласного військового комісара, бійці, яких тривалий час обстрілювали "Градами", вийшли в Куйбишевському районі без патронів і харчів. Серед них багато контужених.

Їх доправили на територію 55-ї окремої артилерійської бригади – туди, ж де перебувають і солдати, що повернулися з Росії. За словами Логвинова, стан бійців психічно тяжкий. Із ними працюють кіровоградські психологи, проводить слідчі дії дніпропетровська військова прокуратура.

При цьому він додав, що ці люди не вважаються затриманими і не перебувають під охороною.

армія запоріжжя АТО

Знак гривні
Знак гривні