США внесли законопроект про надання Україні статусу військового союзника

Законопроект "про запобігання російській агресії".

У Комітет із зовнішніх зв'язків Сенату США передано законопроект, що дає Молдові, Україні та Грузії статус союзника США без членства в НАТО.

"Закон надає не членам НАТО Україні, Грузії та Молдові статус союзників США", - йдеться в тексті документа S.2277 (Запобігання російській агресії в 2014 році).

Законопроект передбачає, що, крім України, Грузії та Молдови, армія США буде взаємодіяти зі збройними силами Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Косово, Македонії, Чорногорії і Сербії.

Також США і НАТО будуть сприяти безпеці зазначених держав. Передбачають, що США і НАТО будуть забезпечувати Україну інформацією про збройні сили РФ, у тому числі в Криму.

США скерують своїх фахівців для оцінки Збройних сил України. Після такої оцінки американський президент може надати необхідну військову допомогу Україні.

У разі ухвалення цього законопроекту, США не укладатимуть будь-яких угод з Російською Федерацією без дозволу Сенату; знизять кількість спільних запусків ракет; не інформуватимуть РФ про розміщення ППО.

Також закон передбачає процедуру затвердження експорту США природного газу для допомоги членам Світової організації торгівлі. США закличуть Світовий банк надати допомогу Україні, Грузії і Молдові в постачанні газу, нафти та альтернативних джерел енергії.

"Прочитано два рази і передано в Комітет із зовнішніх зв'язків", - відповідний статус законопроекту на сайті Конгресу.

сша україна росія

Знак гривні
Знак гривні