Хто ж був на Майдані? (ІНФОГРАФІКА)

Партії тікали, коли йшлося до прямої конфронтації; більша частина "Майдану" відбулася за межами Києва; провокаторами була влада - лише деякі з висновків дослідження.

Центр дослідження суспільства нарешті обробив статистичні дані про учасників Майдану в різні його періоди, про розподіл за регіонами, про використання різних тактик.

Результати викладено в інфографіці ЦДС:

Клікніть на картинку для збільшення

Моніторинг здійснено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Національного фонду підтримки демократії.

Деякі цікаві висновки:

* Не зважаючи на те, що про київський Майдан у ЗМІ повідомляли найчастіше, частка його протестів склала лише 13% від усього Майдану.

* Аналіз вказує на те, що насильство з боку протестувальників було відповіддю на насильство влади, а не навпаки.

* Партії тікали, коли йшлося до прямої конфронтації: Участь партій та політиків була вищою на початкових стадіях Майдану (до 19 січня) – вище 40% - однак, різко впала під час протестних подій останньої фази Майдану (з 18 по 23 лютого) – до 20%.

Загалом за період з 21 листопада 2013 р. по 23 лютого 2014 р. було зафіксовано щонайменше 3950 протестних подій (дані ще доповнюються та оновлюються). Така кількість протестів за три місяці перевищує протестну активність за весь 2013 рік до 20 листопада (3428) та кількість протестів за кожен з попередніх років, починаючи з 2010.

Серед 3950 протестів за період 3235 були напряму пов’язані з Майданом та відбувалися на його підтримку, а 365 можна віднести до Антимайдану.

Повні результати дослідження, а також викладена методика

майдан суспільство

Знак гривні
Знак гривні