Через бюрократію американські військові аптечки не можуть потрапити до нашої Армії

Через саботаж Міністерства охорони здоров’я та митниці українські вояки не можуть отримати 1000 американських військових аптечок, закуплених та укомплектованих українською діаспорою. Про це ТЕКСТАМ повідомив Громадський сектор Євромайдану.

За словами директора з гуманітарних ініціатив Світового Конгресу Українців (СКУ) Уляни Супрун, зараз у Нью-Йорку чекають на відправлення тисячі аптечок – це близько 700 кг. Частина засобів першої медичної допомоги не сертифіковані в Україні.

«Ми маємо лист від першого заступника Міністра охорони здоров’я Руслана Салютіна про те, що в цих аптечках – речі першої медичної допомоги і їх не потрібно сертифікувати. Проте, чомусь на українській митниці їх не приймають і вимагають повний перелік документів. Це займе багато часу, а кожного дня гинуть наші вояки», - каже пані Уляна.

Українська діаспора придбала удосконалені аптечки IFAK (Improved First Aid Kit) – індивідуальні медичні комплекти американських військовослужбовців для надання першої долікарської допомоги, які неможливо придбати в Україні. Проведені дослідження, а також досвід бойових дій в Іраку і Афганістані довели, що основними причинами загибелі поранених військовослужбовців до прибуття кваліфікованої медичної допомоги є надмірна крововтрата і оклюзія дихальних шляхів. В аптечці знаходиться військовий кровоспинний джгут, який можна одягати однією рукою, еластичний перев’язувальний бинт, назальна дихальна трубка та ін.

4 посилки, у яких знаходиться більше сотні медичних комплектів, відправили в Україну ще два тижні тому, але досі не можуть розмитнити – вимагають спеціального дозволу МОЗ.

«Ми звертались в Міністерство охорони здоров’я, але вони не відповідали, — каже Уляна Супрун. — Лише після мого інтерв’ю телеканалу «Інтер» самі почали до мене телефонувати, але все одно не дають листа. Врешті повідомили, щоб ми прийшли в МОЗ з документами на посилки і вони спробують щось зробити».

Світовий Конгрес Українців передав листа Президенту із проханням посприяти у прийнятті Україною медичних комплектів.

«Неможливо уявити собі схожої ситуації у будь-якій європейській країні. Ми волаємо про допомогу на весь світ, а коли отримуємо її, бездіяльно розводимо руками, так, немов вдіяти нічого не можливо. Коли безліч українських військових отримують поранення така бюрократія викликає обурення» - говорить активіст Громадського сектора Євромайдану Володимир Печерський.

Перед тим, як передавати аптечки на Східну Україну, необхідно навчити військових ними користуватися. Українська діаспора залучила спеціальних тренерів, які незабаром мають приїхати в Україну проводити тренінги. Навчання погоджене з Міністерством оборони України, яке погодилося надати базу для тренування. Проте, без медкомплектів їх провести неможливо.

армія бюрократія АТО

Знак гривні
Знак гривні