Що необхідно бійцю в АТО й де дістати (СПИСКИ на випадок призову)

Увечері 18 червня я дізналася, що мого старшого брата відправляють на Донбас. Брат приховував від сім'ї, що вже пройшов навчання в Житомирі і не хотів говорити до останнього, що їде в зону АТО.

Список усього необхідного для відправки бійця в зону АТО склала Леся Войтицька, Hubs

Брат - рядовий міліціонер, працює в невеликому містечку Житомирської області, виховує двох синів дошкільного віку.

Перша моя розмова з ним була коротка:

- Що вам видають з захисту?

- Бронежилет другого класу і військовий шолом, такий як на Майдані.

Ще з Майдану я пам'ятала, що цей «бронік» від кулі АК або ПМ не захистить, а фотографії пробитих зелених касок ми всі добре пам'ятаємо.

Відправка планувалася 20 червня, тому часу на збори було критично мало. Але вже через день, завдяки волонтерам і військторгу, я їхала до нього з усім необхідним.

В останні дні до мене звертаються десятки матерів, сестер і дружин, чиїх рідних повинні з дня на день відправити на Схід. Питання завжди одне - що потрібно бійцеві і де це взяти?

Тому я і вирішила написати цю замітку з докладними інструкціями.

Насамперед потрібно подбати про захист бійця. Знайти бронежилет і шолом - завдання найскладніше. Цей товар зараз дуже дефіцитний.

Бронежилет повинен бути не нижче четвертого класу захисту - він витримує кулі АК і ПМ. Будьте уважні - зараз в Україні почали з'являтися підроблені бронежилети.

На жаль, фахівці не змогли сказати, як на око відрізнити підробку від справжнього. Єдиний точний спосіб - відстріляти бронежилет. Перевірені місця для покупки бронежилета можна подивитися тут. Цей список постійно оновлюється.

Шолом не менш важливий, ніж бронежилет, і його також складно знайти. Хороші бронежилети і шоломи виробляє український завод ТЕМП-3000. Зараз він завантажений державними замовленнями. Купити його товар складно. Інтернет-магазини пропонують кевралові шоломи німецького виробництва.

Фахівці радять купувати кевларові шоломи, які використовуються менше 10 років і на яких немає ушкоджень. Із часом, під впливом сонячних променів і води, волокна цього шолома руйнуються, і при ударі він може перетворитися на труху.

Нижче повний список необхідних у зоні АТО речей. Він складений за інформацією, отриманою від волонтерів, які допомагають військовим, самих бійців. Аптечку допомагали складати провізори-волонтери.

В аптечці є один препарат, який так само складно знайти, як хороший «бронік» і шолом. Це кровоспинні засоби - Celox (Великобританія), QuikClot (США) або Гемостоп (Росія). Їх найпростіше купити за кордоном.

Одна аптечка повинна бути завжди з солдатом. На розвантажувальному жилеті спереду є невелика сумочка для аптечки. У неї потрібно покласти обов'язково кровоспинний засіб - Celox, QuikClot, Гемостоп або їх аналоги.

Також можна додати:

- Джгут кровоспинний (медики не радять його використовувати, якщо у людини немає підготовки з надання першої медичної допомоги)

- Індивідуальний перев'язувальний пакет (краще два)

- Аміачну серветку

Щодо медичної частини - ось також рекомендації відомого лікаря Комаровського

У велику аптечку варто зібрати препарати за списком у табличці. Щоб зменшити їх обсяг, витягнути таблетки з коробочок, інструкції скласти окремо, а на блістери наклеїти короткі записки - від чого препарат і як його приймати. Обсяг аптечки тут же скоротиться вдвічі.

Магазини, що можуть стати в нагоді:

Воєнторг Мілітарка;

- Воєнторг Мілітарист;

- Воєнторг ДіСі;

- інтернет-магазин завода ТЕМП3000;

- Армійський магазин Каптерка;

- інтернет-магазин, в якому продаються гемостатики;

Більше - список тут.

армія самоорганізація АТО

Знак гривні
Знак гривні