УПЦ (МП) зреклась політичного православ'я та сепаратистів із Лаври

У Києво-Печерській лаврі запевняють, що Церква не має стосунку до подій, що відбувалися вчора, 22 червня, на її території, - пише Релігійно-інформаційна служба України.

На території Києво-Печерського заповідника зараз відбуваються події, які не мають стосунку до Української Православної Церкви і до братії Києво-Печерської лаври. Про це повідомив керівник інформаційного відділу лаври єромонах Іларіон.

«Намісник Києво-Печерської лаври не благословляв хресну ходу, яку 22 червня самовільно організувала група осіб навколо Успенського собору обителі. Кажуть, їх відносять до руху, який позначають як «політичне православ’я». Хресні ходи не можуть вчинятися самовільно - є священноначаліє лаври, з яким повинні узгоджуватися всі події на її території, і всі про це знають», - сказав єромонах Іларіон.

Щодо представників Київського Патріархату, які зібралися біля входу на територію Києво-Печерського заповідника, отець Іларіон зазначив, що, «православна Церква ставиться до всіх конфесій з любов`ю», і «лавра відкрита для кожного».

У той же час, він наголосив, що «зараз багато провокацій і дуже важливо перевіряти інформацію».

«Українська Православна Церква молиться за мир у державі. Сьогодні в Церкві велике свято - ми шануємо день всіх святих, які на землі нашій просіяли. Святі - це наші небесні друзі, і кожен з нас покликаний до святості. Зранку була відслужена святкова Божественна літургія. Ми молимося, щоб на нашій землі запанували мир, любов і взаєморозуміння. Вирішення всіх питань має відбуватися в мирному дусі - для цього існують форми діалогу. У наші дні відбувається безліч провокацій, як ми зараз бачимо і навколо Києво-Печерської лаври, але ми будемо мудрими і не будемо піддаватися на них», - сказав отець Іларіон.

Нагадаємо, Об'єднання "Православний вибір" і "Союз православних громадян" 22 червня планували провести в Києві хресний хід "проти війни на Донбасі та євроінтеграції України". Акція була присвячена 73-й річниці початку "війни Заходу проти Руського миру". Серед її організаторів - голова Союзу православних братств Валентин Лукіяник, якого свого часу відлучила УПЦ (МП) за політичне православ'я.

Хресна хода мала вирушити "від Києво-Печерської Лаври", що повинно було зробити Лавру нібито співучасником події і стати черговою проблемою для УПЦ МП. Акція від самого початку носила відверто політичний характер, а не церковний. Свого часу ці організації УПЦ (МП) офіційно засудила за "політичне православ'я".

Перед тим близько 12:00 кілька сотень молодих людей під українськими прапорами та прапорами "Правого сектору" вирушили з боку станції метро Арсенальна пікетувати Києво-Печерську Лавру, в якій, за їх інформацією, планувалося провести акцію зі створення "Київської народної республіки", повідомляє УНІАН.

Як зазначив один з учасників ходи Олександр Рудоманов, молодь рушила до Лаври з гаслами "Слава Україні - Героям слава - Смерть ворогам", та зі співами відомої кричалки футбольних фанатів про президента РФ Володимира Путіна.

"Ми під Лаврою, де хлопці прийшли не допустити сепаратиського маршу. Міліція пообіцяла не допустити ходи сепаратистів", - зазначив Рудоманов.

Для того, щоб не допустити маршу політичного православ’я під Лавру підійшла і колона українських патріотів. Священики Київського Патріархату провели молебень. Від лаври патріотів та священнослужителів УПЦ КП відмежовувала колона правоохоронців.

упц сепаратизм Церква

Знак гривні
Знак гривні