Росія повністю перекриває газ для нас. Але транзит на Європу ми женемо

Залишився тільки обсяг транзиту газу, який йде в європейські країни.

Про це на засіданні Кабінету Міністрів повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

Ще вночі було відомо, що учасники тристоронніх переговорів не змогли домовитися про умови подальшої поставки газу в Україну.

Про це розповіли представники України та Єврокомісії після того, коли будівлю Кабміну, де проходили перемовини, покинула російська делегація, повідомляє кореспондент INSIDER.

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер зазначив, що позиція Єврокомісії полягала в тому, щоб зробити сезонні ціни на газ. У зимовий період вони повинні становити $385 за тисячу кубометрів, у літній - близько $300.

"Ми сподівалися, що компромісне рішення Єврокомісії дозволить вирішити цю ситуацію", - сказав після завершення переговорів голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За його словами, позиція російської сторони полягала в тому, щоб ціна на газ встановлювалася з урахуванням експортної знижки, яка залежить від рішень уряду Російської Федерації. Таким чином російська сторона в односторонньому порядку зможе встановлювати ціну на газ для України.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, який так само був присутній на переговорах, повідомив, що російська делегація в односторонньому порядку залишила переговори.

"Ми повністю погодилися з останніми пропозиціями Єврокомісії. Вони були доволі конструктивними. Вони могли б розв'язати ситуацію, - розповів Продан. - Це були взаємовигідні пропозиції як для української, так і для російської сторони. Однак російська сторона відмовилася, і фактично вийшла з переговорів".

За його словами, якщо до 09:00 понеділка за Києвом нічого не зміниться, то Росія почне процес обмеження поставок газу в Україну.

Представники російської сторони на чолі з керівником "Газпрому" Олексієм Міллером покинули будівлю Кабміну, де проходили переговори, близько 01:30.

Спілкуватися з журналістами Міллер відмовився.

Російський газовий монополіст "Газпром" із 09:00 понеділка за київським часом перевів Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" на режим передоплати за газ.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ВАТ "Газпром".

Європейські компанії могли б допомогти Україні заповнити підземні сховища газу (ПСГ).

Про це заявив на прес-конференції єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.

Єврокомісар також наголосив на важливості закачування газу в підземні газосховища України і висловив стурбованість, що Україна буде змушена відбирати газ зі своїх сховищ.

Еттінгер зазначив, що Росія і Україна не домовилися про майбутні виплати, а газові переговори, що завершилися сьогодні вночі, були "значно складнішими".

За словами єврокомісара, заплановано зустріч групи Євросоюзу з координації газових питань для вирішення питань української кризи.

Еттінгер також додав, що Євросоюз запросить Росію і Україну для нового раунду переговорів.

Представник Єврокомісії додав, що Євросоюз вивчає всі можливості диверсифікації поставок газу.

Єврокомісар також повідомив, що після Відня вирушить до Братислави.

газ економіка війна росія

Знак гривні
Знак гривні