Космос в Ударі - результат виборів у Київраду

Київські виборчкоми, підконтрольні переважно УДАРу і "Батьківщині", п'ятий день не можуть підбити підсумки виборів до Київради.

Вони зайняті дуже важливою справою - крадуть голоси у партії Демократичний Альянс, щоб вона не здолала 3% - пише Тарас Шмайда.

Для чого?! УДАРу мало 80 зі 120 мандатів Київради?! Треба, як у Північній Кореї, мати всі 100%? А "Батьківщині", яка отримала кілька мандатів, чим допоможе отримання ще одного, краденого?

Нахабні фальсифікації, які відбуваються в ці дні у постреволюційному Києві - це ганьба для партій влади. Не кажучи вже про те, що це кримінальний злочин. Скільки, до речі, кримінальних справ порушено за ці нахабні фальсифікації?

І у шанованих депутатів з УДАРу і "Батьківщини", чиї партії відповідають за триваючі "підрахунки" й "уточнення", ще повертається язик розповідати, що з ними, які мають усю владу і використали її на виборах по повній програмі, хтось там нечесно боровся. Вийміть спершу колоду з власного ока, шановні.

А тим часом, як пише Главком, від "УДАРу" в Київраду проходить багато "космонавтів

На столичних виборах цього разу не було жодних інтриг в питанні, хто ж стане мером. Чого не скажеш про вибори до Київради. До останнього було не зрозуміло, які ж з 35 партій потраплять до столичного парламенту, і скількох представників команди одіозного Черновецького вони проведуть.

Кличківський «Удар», який переміг з явною перевагою, сформує у Київраді власну більшість: близько 30 депутатських мандатів команда Кличка отримає за партійним списком, ще не менше 40 місць партія добирає в округах. Точні цифри можна буде називати після оголошення офіційних результатів виборів.

Проте водночас вподобаний киянами «Удар» виступив в ролі перепустки до Київради для багатьох членів команди Леоніда Черновецького, зусилля якої по дерибану землі ще довго згадуватимуть жителі столиці.

Не надто публічних соратників Леоніда Михайловича «Удар» провів до Київради під своїм брендом за партійним списком та по мажоритарці. Тим же, хто добре відомий киянам своїми «подвигами», партія Кличка забезпечила повне сприяння. У багатьох округах «Удар» навмисно висував від себе явно непрохідних кандидатів, щоб не створювати одіозним соратникам Чорновецького зайвої конкуренції.

Інколи це спрацьовувало, та в деяких випадках тотальна перевага «Удару» на столичному електоральному полі зіграла злий жарт: одіозні й багаті самовисуванці програвали нікому не відомим людям, висунутим виключно для створення видимості боротьби. Це траплялось просто тому, що виборці орієнтувалися на популярний сьогодні партійний бренд, а не прізвища...

Разом з тим, вибори до Київради продемонстрували прикрий факт: наскільки кияни виявилися готовими зробити революцію, настільки ж вони виявилися не готовими захищати результати цієї революції. Жителів столиці, здається, взагалі не цікавило, кого вони обирають – вони повністю довірились партійному бренду, за яким в багатьох випадках суцільна пустота.

У прохідній частині списку «Удару» сумнівних кандидатів декілька – далося взнаки небажання відверто псувати репутацію політичної сили нового мера одіозними фігурами.

№9 у списку «Удару» - Сергій Палій. Це людина забудовника-«регіонала» Василя Хмельницького. Палій працює в ТОВ «Центр-Інвестресурс», яке належить «регіоналу». Деякі ЗМІ стверджують, що ця кандидатура була внесена до списку за квотою Петра Порошенка.

№11 у списку – Ігор Кононенко, діючий депутат Київради, куди обирався за списком Блоку Черновецького. Кононенко є неофіційним куратором столичних виборів від Порошенка.

Під №18 серед списочників «Удару» до Київради пройшов Михайло Макаренко, діючий депутат Київської обласної ради від Партії регіонів.

Набагато цікавіші результати виборів у мажоритарних округах. Користуючись тим, що місцевих політиків кияни знають гірше, ніж всеукраїнських, по мажоритарці оптом і вроздріб балотувалися десятки представників команди Черновецького. І багато хто переміг – в тому числі й завдяки «Удару».

ВО №1. Тут перемогу святкував колишній голова Голосіївської райдержадміністрації Києва Юрій Курінний, який входить в орбіту «регіонала» Василя Хмельницького. Курінний висувався від партії «Права воля України», яка стала реінкарнацією Громадського активу Києва.

ВО №5 та ВО №13. За квотою «Удару» до Київради потрапив сімейний тандем – Ігор Баленко та його син Артур. Баленко є власником мережі супермаркетів «Фуршет». Він діючий депутат Київради, куди обирався від ГАКу.

ВО №7. Сергій Левада від «Удару». Колишній член ПР, радник екс-голови КМДА Олександра Попова. Левада – кум відомого київського «регіонала» Василя Горбаля.

ВО №8. Переможець – самовисуванець Олександр Супруненко. Його рідний брат В’ячеслав – зять Леоніда Черновецького, зараз перебуває у міжнародному розшуку. Олександр Супруненко до виборів 2012 року був народним депутатом від Партії регіонів, але програв вибори у столичному мажоритарному окрузі.

ВО №9. Віталій Павлик. Депутат Київради, в 2008 році обирався за списком Блоку Черновецького. У команді «космічного» мера відповідав за юридичні питання. На цих виборах очолював список Демократичної партії України, від якої балотувалася значна частина соратників Черновецького.

ВО №10. Переміг ще один представник ДемПУ Сергій Кримчак. Секретар комісії з питань земельних відносин, міського будівництва та архітектури при Черновецькому. Причетний до дерибану багатьох відомих об’єктів столиці – від Гостинного двору до Жукового острова. Сам Кримчак заявляв, що його залякували.

ВО №11. Самовисуванець Володимир Гончаров. Людина діючого секретаря Київради Галини Гереги, власниці мережі супермаркетів «Епіцентр».

ВО №22. Представник команди Кличка Олена Овраменко. Овраменко обиралася до Київради за списком Литвина, потім перейшла до Черновецького, співпрацювала з Поповим.

ВО №28. Тут переміг «ударівець» Олесь Маляревич. «Ударівець» він досить умовний – Маляревич є засновником ТОВ «Кіномедіа Едвертайзінг», яке входить до орбіти колишнього секретаря Київради Олеся Довгого.

ВО №30. Владислав Михайленко від «Удару». Михайленко є помічником депутата від Блоку Черновецького Віталія Лавриненка. Сам Лавриненко має тісні зв’язки з Вадимом Столаром – колишнім нардепом від «Нашої України» та ПР, засновником «Еліта-центру».

ВО №31. Вадим Столар. Обирався до Київради у 2006 році за списком «Нашої України», але у 2010 балотувався до парламенту вже від ПР. Столар – один із засновників «Еліта-центру». Забудовник, що разом з партнером Вагіфом Алієвим звів над станцією метро «Театральна» скандальний офісний центр, який після численних акцій протесту передав столичній громаді. «Згідно з попереднім підрахунком, за мене віддали свої голоси близько 40% виборців», - похвалився задоволений Столар на своїй сторінці у facebook.

ВО №35. Можливо, найскандальніший та найвідвертіший «злив» округу командою Кличка. Тут перемогла екс-заступниця Черновецького Алла Шлапак. І якщо «Батьківщина» висунула серйозного кандидата (діючого голову Печерської РДА Геннадія Кривошея), то «Удар» явно грався «в піддавки»: Кличко висунув Оксану Подколзіну, яка… є однокурсницею Алли Шлапак та входить до орбіти вже згаданого Олександра Супруненка. Такий цинізм навіть викликав обурення деяких соратників Кличка.

Народний депутат від «Удару» Ірина Геращенко вже обіцяє подати на Шлапак до суду за те, що та нібито використовувала символіку «Удару» в своїй агітації. При цьому факт висування командою Кличка явно підставного кандидата Геращенко не особливо турбує. «Подивимося на роботу фракції в Київраді, там є чимало порядних людей. Когось висувала «Солідарність». Я буду дипломатична. Але Шлапак не висував ніхто. І вона підло використовувала символіку («Удару» - «Главком»), бо без цього б нікуди не пройшла. Мені все одно, з ким вона у владі дружить. Своє ім'я я точно ганьбити не буду і сьогодні від себе як депутата подам на неї всі відповідні скарги», - запевнила Геращенко на своїй сторінці у facebook.

ВО №36. Перемогу святкував кандидат від «Удару» Михайло Терентьєв. Ще один приклад неприхованого «зливу» округу командою Кличка: Терентьєв – помічник Алли Шлапак, який очолював її приймальню на виборах 2012 р.

ВО №41. Округ, де «Удар» також зіграв у піддавки. Тут самовисуванцем балотувався забудовник і колишній заступник Черновецького Валерій Міронов. Проти нього «Удар» висунув нікому не відомого Олексія Панчука – у прес-службі партії навіть не мають його телефону. За дивовижним (але від того не менш цинічним) збігом обставин і Міронов, і Панчук місцем своєї роботи вказали одну й ту ж фірму - ТОВ «Вайн Хауз Групп». Та така оборудка в підсумку зіграла з Міроновим, який вклав у свою кампанію не малі гроші, злий жарт. Перемогу святкував співробітник його фірми Панчук. Однак, за інформацією «Главкому», «переможець» може зняти свою кандидатуру, щоб мандат дістався Міронову, якщо той у підсумку покаже хоча б другий результат. Поки ж… в цьому окрузі досі рахують голоси.

ВО №43. Самовисуванець Олександр Пабат. Як повідомив Пабат «Главкому», «переміг з перевагою 2 тис. голосів». Пабат – лідер скандально відомого ГАКу, який в 2008 році пройшов до Київради і своєю безпосередньою участю допомагав дерибану майна столичної громади командою Леоніда Черновецького. На цих виборах ГАК практично повним складом сховався за партійними прапорами «Правої волі України», а Пабат пішов окремо.

Окремо слід сказати про кілька округів, де крупні партії виставляли відверто слабких кандидатів, щоб дати можливість перемогти заможним самовисуванцям, однак бренд виявився сильнішим за гроші і депутатами стали маловідомі люди.

ВО №25. Округ був відданий на відкуп бізнесмену Олексію Новікову - людині екс-секретаря Київради Олеся Довгого. Однак переміг адвокат Олександр Харченко від «Удару».

ВО №32. Явну перевагу мав Анатолій Брезвін – людина Миколи Азарова, колишній головний податківець. А перемогла маловідома представниця «Удару» Вікторія Кустова.

ВО №46. Фаворитом виглядав представник «Правої волі України», депутат Київради та екс-гендиректор аеропорту «Жуляни» Денис Костржевський, «Батьківщина» та «Удар» висунули невідомих доти кандидатів. Перемогу святкувала кандидат від Кличка Вікторія Муха.

ВО №60. Костянтин Яловий, син колишнього секретаря Київради Володимира Ялового та зять Віктора Пилипишина, програв «ударівцю» Анатолію Артемчуку.

Кидається в очі те, що Віталій Кличко так і не зробив висновків з попередніх виборів до Київради, коли з 13 депутатів «Удару» 5 стали «тушками». У Київраду нового скликання від «Удару» потраплять вже не просто «темні конячки», а публічні діячі епохи Черновецького. Втішатися можна хіба тим, що існуватиме ця Київрада усього лише півтора року – до осені 2015 року.

вибори київ

Знак гривні
Знак гривні