Військовослужбовець французького іноземного легіону: Не бійтесь російських військових

Не ідеалізуйте російських військових. "Героїв" серед них багато, але справжніх бійців - одиниці.

Високий рівень їх підготовки - міф. Як і ступінь озброєння. Про це пише службовець французького іноземного легіону Луї Креспен у колонці для Інсайдера.

Елітою армії прийнято вважати десант. Мені довелося зіткнутися з російським. І якщо ці при найближчому розгляді виглядають жалюгідно, то який вид тоді у інших?

Посудіть самі.

Кілька років тому у Французький іноземний легіон по обміну на навчання прилетіла рота російського десанту. Молоді хлопці від 18 до 25 років. З ними були також кілька офіцерів. Серед яких старшина, що пройшов Чечню. Усі без винятку поводилися нахабнувато.

На перших же навчаннях із захисту аеродрому для посадки літака, коли потрібно взяти висоти і швидко провести вивантаження десанту, ми виявили, що навіть командир роти не орієнтується на місцевості по карті: він не зрозумів, що знаходиться не на тій висоті.

Рядові бійці не могли пройти смугу перешкод: з 30 осіб взводу лише 8 її подолали.

Причому цей факт щиро образив їх полковника, який пройшов Афганістан і Чечню, був уже далеко не у формі, але зі словами "Що ж ви Росію ганьбите?" сам подолав смугу.

Донині, навіть у десантному елітному підрозділі, існує дідівщина. Під час першого ж тижня навчань командир, особливо не соромлячись обставини перебування за кордоном, неабияк "помісив" рядового бійця. Ми - французи - були шоковані, але вирішили зам'яти інцидент.

У французькій армії теж не без дідівщини. Вона є, але керована зверху, має межі і свої традиції. Якщо щось заходить занадто далеко, то командування дає по гальмах. Плюс молодь знає, що прийдуть нові і їм будуть послаблення.

Можливо, високий рівень дідівщини пов'язаний з тим, що в російську армію беруть судимих ​.

У Французький легіон теж беруть таких людей, не дивляться на минуле. Тобі дається шанс. Вважається, що з першого дня у тебе нове життя, про старе не питають, воно засекречене.

Факт же судимостей серед російських парашутистів нам повідали самі бійці роти. При цьому гордо додавши, що раніше в десант не брали навіть з приводами в міліцію. Ось така загадкова військова російська душа ...

Але найбільш руйнівно діє на російську армію корупція.

Легіонер одержує платню в 2 тисячі євро. Французька сторона кожному російському десантникові їх призначила, але солдатам цих грошей не дали. Вони стріляли сигарети, просили пригостити їх кавою або чаєм ... Знали, що їм належать гроші, ображалися, але не наважувалися нічого зробити. Зате командування роти в аеропорт приїхало з навантаженими тачками покупок.

Це корупція на нижчому рівні, на вищому було ще цікавіше.

За договором між міністерствами Франції та Росії, перед стартом програми французький літак віз в РФ групу своїх солдатів, а зворотним рейсом привозив росіян. Після навчань російська літак відповідно відвозив французів і забирав своїх.

Французи злітали туди і назад на своєму пальному, як вказано було в договорі, російські ж прилетіли, а потім зажадали, щоб ​​їх заправили.

Це тільки мала частина того, що я міг би розповісти про десант РФ ... Але й на підставі сказаного можу зробити один висновок - російська армія не гірша і не краща за українську. Не варто нею лякати українських бійців.

армія росія

Знак гривні
Знак гривні