Transparency й активісти розкритикували антикорупційний проект АП

Експерти Transparency International Ukraine та ініціативи Реанімаційний пакет реформ розкритикували проект Антикорупційної стратегії України, кулуарно підготовлений Адміністрацією Президента України.

Старі вади корумпування влади швидко передаються вже новим її представникам.

Зараз вкрай важливо зробити усе, аби цей сумнівний текст не був підписаний Турчиновим за день-два до виборів нового президента.

З цією метою експерти й активітси підготували Відкрите звернення до в.о. Президента Олександра Турчинова, від якого вимагають:

• Не підписувати будь-який варіант Антикорупційної стратегії України, допоки той не пройшов належних консультацій з експертною та міжнародною спільнотою.

• Як гаранта дотримання законності, прав і свобод громадян взяти під свій особистий контроль процес розробки Антикорупційної стратегії та організувати публічні консультації щодо можливого змісту та формату такого документу.

• Вжити дисциплінарних та інших заходів щодо осіб, причетних до розробки антикорупційної стратегії.

на сьогодні є фактично два варіанти проекту Антикорупційної стратегії України:

1. Проект від громадськості, підготовлений низкою експертних громадських організацій на чолі з Transparency International Україна та в партнерстві з Міністерством юстиції України, Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією, а також в консультаціях із міжнародними організаціями.
Цей проект готувався протягом лютого–травня 2014 року силами понад 30 провідних експертних громадських організацій України, пройшов кілька широких публічних обговорень та був доопрацьований за їх результатами.

2. Проект Адміністрації Президента, підготовлений Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики Тетяною Чорновол та заступником керівника Головного управління з питань правоохоронних органів та протидії корупції Адміністрації Президента Оленою Тищенко.
Проект цієї стратегії готувався поспіхом без участі експертних громадських організацій України, він не проходив будь-яких публічних обговорень, і фактично був наданий на ознайомлення за кілька годин до його представлення міжнародним організаціям та медіа у четвер 22 травня цього року.

Є сподівання, що після виборів проект АП не буде поспіхом підписаний.

корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні