Добрі новини: прийнято ще два закони з Реанімаційного пакету реформ

Активісти РПР добилися ухвалення двох законопроектів на виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

20 травня народні депутати України ухвалили у першому читанні два законопроекти, необхідні для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Законопроект 4585 – Проект «Закону про стандартизацію» (Прийнято в І читанні).

Створює єдиний національний орган стандартизації, відповідно до європейської практики. Удосконалює правові та організаційні засади стандартизації: зокрема, скасовується галузевий рівень стандартизації, скасовує держреєстрацію технічних умов, встановлює принцип добровільності використання нац. стандартів (якщо інше не передбачено законом).

Законопроект 4583 – Нова редакція «Закону про метрологію» (Прийнято в І читанні).

Розмежовує регуляторні, наглядові та господарські функції у сфері метрології; гармонізує законодавчі акти в повному обсязі з міжнародними нормами та законодавством ЄС; звужує сферу нормативного регулювання метрологічної діяльності; створює державну метрологічну інспекцію.

Ці законопроекти активісти РПР передали парламентарям перед Погоджувальною радою у понеділок, 19 травня. У РПР вітають підтримку народними депутатами двох законопроектів. Водночас активісти Реанімаційного пакету реформ розчаровані провалом голосування законопроекту№ 4846, що упрозорює фінанси кандидатів і партій під час виборчих кампаній – зобов’язує кандидатів і партії звітувати про грошові надходження і видатки до дати голосування, а не лише після волевиявлення, як того вимагає чинне виборче законодавство.

Реанімаційний пакет реформ – громадська ініціатива, що виникла взимку 2014 року на Майдані з прагнення перетворити протестну енергію громадян на творчу - реформаторську. Навколо ініціативи об’єдналися близько 200 експертів, громадських активістів та правозахисників з провідних аналітичних центрів, неурядових організацій та учасників протестних груп, що виникли в Україні під час Єврореволюції. Завдання Реанімаційного пакету реформ – розробляти реформаторські законопроекти, добиватися їхнього ухвалення, популяризовувати ухвалені документи та реформаторські ідеї по всій Україні серед усіх прошарків населення. Над законопроектами актвісти та експерти РПР співпрацюють із народними депутатами між фракційного об’єднання “Платформа реформ» та з членами уряду через Центр підтримки реформ підтримки реформ при Кабінеті міністрів.

реформи

Знак гривні
Знак гривні