Причина екстремізму на сході України - участь російських неонацистів (ВІДЕО)

Екстремістський характер, якого набув сепаратистський рух, значною мірою обумовлений участю російських націонал-радикальних угруповань і російських військових фахівців.

Таку думку в інтерв'ю Громадському ТБ Донеччини висловив В'ячеслав Лихачов, політолог, керівник Групи моніторингу прав національних меншин, - пишуть Новини Донбасу.

Він також прокоментував звільнення Павла Губарєва.

"Необхідно було вжити заходів щодо звільнення офіцерів СБУ, яких піддавали тортурам у Слов'янську. Радий, що вони вийшли на свободу, навіть не дивлячись на те, що заради їхнього звільнення довелося випустити на свободу злочинців. Шкода, що у Київської влади немає в справжній момент ефективних інших важелів, для того щоб досягти своєї мети на території, що контролюється терористами і бандитами", - вважає Лихачов.

Як розповів політолог, є фото і відеодокументи, що свідчать про те, що Губарєв був активним членом неонацистської організації Російська Національна Єдність.

Взірець агітації РНЄ - модифікована свастика як емблема

"Знову-таки, коли я говорю неонацистські - це я не лаюся. Це не те саме, що сказати "в Києві сидять фашисти", "в Москві сидять фашисти". Я вживаю термін в прямому сенсі цього слова. Я більше 15 років займаюся вивченням російського правого радикалізму і неонацизму, написав на цю тему кілька книг, в тому числі про організацію РНЄ.

Це організація, яка використовує підкидання правої руки з відкритою долонею в якості свого офіційного привітання, це організація, яка використовує злегка модифіковану свастику в якості своєї офіційної емблеми, гімн цієї організації було покладено на ту ж музику, на яку було покладено гімн НСДАП (Націонал-соціалістична німецька робітнича партія - прим. ред.).

Це в прямому сенсі цього слова неонацистська організація. Це організація - одне з багатьох російських радикально-націоналістичних угруповань, які виступають за об'єднання всіх, як вони кажуть, братських слов'янських народів або навіть триєдиного російського народу - Великоросії, білоросів і малоросів - в одну державу. Це організація, яка впродовж багатьох років пропагувала ідею "путінського аншлюсу", який він зараз намагається здійснити", - вважає Лихачов.

За його словами , до цієї організації належать також багато інших активістів донецького сепаратистського руху.

"За наявною у нас інформацією , лідер цієї організації та ряд її московського керівництва приїжджали в Донецьк і деякі інші регіони України ще в березні. Більше того, лідер цього руху Олександр Баркашов відучора перебуває в Донецьку", - зазначив експерт.

На його думку, в цьому сенсі вкрай характерно, що звільнення Губарєва співпало з приїздом Баркашова в Донецьк.

Він також згадав про розмову Олександра Баркашова з Дмитром Бойцовим - одним із командирів донецького ополчення і керівником руху Православний Донбас, який був оприлюднений кілька днів тому. Під час розмови Баркашов наполягав на тому, що референдум обов'язково треба провести 11 -го травня.

"...екстремістський характер, якого набув сепаратистський рух, в значній мірі обумовлений участю російських націонал-радикальних угруповань і, звичайно, роcсійскіх військових фахівців", - підсумував російський експерт.

донеччина криза росія

Знак гривні
Знак гривні