США вважають недостатньою заяву Путіна про перенесення т.зв. референдуму

Деякі експерти вважають, що Путін не "дав задню", а просто "відмазався" на випадок нехороших подій на вихідних 9-11 травня.

Держдеп США вважає звернення президента Росії Володимира Путіна до сепаратистів про перенесення так званого референдуму "корисним кроком", але недостатнім для деескалації напруженості на сході України.

Про це заявила на брифінгу в середу, 7 травня, речник Державного департаменту США Джен Псакі.

"Ми вважаємо , що взагалі пропозиція провести референдум була незаконною і протиправною. Ми чекаємо більше від президента Путіна, ніж просто заява про перенесення ( референдуму - ред.)", - зазначила Псакі .

Водночас вона назвала це "корисним кроком" для зниження напруженості, але, за її словами, російська сторона повинна зробити мінімум кілька таких кроків.

Насамперед, мова йде про відведення військ від кордонів з Україною, а також про сприяння безпеці президентських виборів 25 травня шляхом впливу на проросійські мілітаризованих групи в Україні.

Відповідаючи на питання про можливість введення наступної хвилі санкцій, Псакі зазначила, що Держдеп керується багатьма факторами, які визначають подальшу реакцію США . Серед них - дії Росії, спрямовані на ескалацію напруженості, або ознаки таких дій.

"Ми стежимо за ситуацією на місці, пересуванням російських військ на кордоні, що є значним фактором ескалації. Якщо вони ( росіяни , - ред.) Почнуть дії, щоб перешкодити виборам або зірвати їх, це буде визначальним кроком", - зазначила Джен Псакі.

Вона нагадала, що про це йшлося під час зустрічі напередодні держсекретаря Джон Керрі з Високим представником ЄС Кетрін Ештон , і наступного тижня глава Держдепу буде говорити про це в Європі.

Нагадаємо, Путін закликав проросійських сепаратистів у Донбасі перенести референдум з 11 травня на дату після виборів президента України.

Про це він заявив за підсумками переговорів з президентом Швейцарської Конфедерації, керівником ОБСЄ Дідьє Буркхальтер .

Раніше в Держдепі США назвали вибори в Україні питанням національної безпеки для Америки.

сша росія

Знак гривні
Знак гривні